Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Krav på amortering blir verklighet

Publicerad: 20 maj 2015, 15:12

Bild 1/2  De aviserade amorteringskraven eldade på bostadspriserna under våren 2015. I april, innan FI drog tillbaka förslaget, låg medelpriset i Stockholms innerstad på 81 662 kronor per kvadratmeter.

Foto: Dick Rochester

Nu är regeringen och de fyra borgerliga partierna överens. De vill lagstifta så att det blir möjligt att införa amorteringskrav för bolån, enligt DN. Men det är oklart när amorteringskravet kan bli verklighet.


Ämnen i artikeln:

amorteringskrav

Så sent som i april i år fick Finansinspektionen (FI) dra tillbaka sitt förslag till amorteringskrav sedan kammarrätten i Jönköping kommit fram till att det saknade rättsligt stöd. Det vill regeringen och de fyra borgerliga partierna ändra på, rapporterar DN.

I mitten av maj bjöd finansminister Per Bolund (MP) in allianspartierna till ett möte. Mötet hölls i dag och nu står det klart att regeringen och de fyra borgerliga partierna ska försöka få till stånd en lagändring så att FI får mandat att införa amorteringskrav.

– Vi ska jobba vidare med det för att kunna ge FI ett mandat att införa kravet, sa Per Bolund till DN.

När amorteringskravet kan bli verklighet är i dagsläget oklart.

Ett eventuellt införande av amorteringskrav har kritiserats hårt från flera håll. Till exempel har Konkurrensverket uttryckt oro för att ett amorteringskrav skulle försämra konkurrensen på en marknad som redan har dålig konkurrens.

Även Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, är orolig för konsekvenserna av ett framtida amorteringskrav. I en debattartikel om amorteringskrav skriver han att ett tvingande amorteringskrav, lika för alla, skulle motverka de bostadspolitiska målen om att öka nyproduktionen av bostäder.

Relaterade artiklar

Finansinspektionen presenterar krav på amortering

FI slopar amorteringskravet 

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

amorteringskrav

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.