Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Krav på policy för markanvisning

Publicerad: 7 februari 2013, 07:46

Regeringen bör införa krav på en policy för markanvisning i bostadsförsörjningslagen. Varje kommun ska ha en skriven policy som berättar för byggherrar vad som gäller. Det kravet framförde Jonas Hammarlund från Statskontoret på ett seminarium den 5 februari.


Byggherrarna är beroende av kommunerna. Av Sveriges 290 kommuner äger 12 procent all mark som kan bli aktuell för bostadsbyggande. I 76 procent av kommunerna är delar av marken för bostadsbyggande ägd av kommunen.

– Samtidigt är processen för markanvisningar komplex, oreglerad och avtalslös. Det finns ett stort inslag av förhandling men vägen fram till avtal är oreglerad, sa Jonas Hammarlund.

Han är författare till Statskontorets granskning med titeln Mark, bostadsbyggande och konkurrens.

Jonas Hammarlund pekade på att kommunerna ofta ställer särskilda krav på byggherrarna, något som skapar osäkerhet och försvårar för byggherrarna.

Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson höll med.

– Kommunernas särkrav delar in Sverige i 290 delmarknader. Låt inte kommunerna vara extra lagstiftare. I stället behövs tydliga och långsiktiga spelregler, sa Ola Månsson.

Seminariet arrangerades av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, som hade beställt en rapport om markanvisningar som har fått titeln Bäste herre på täppan?

Ulf Perbo, statssekreterare hos bostadsminister Stefan Attefall (KD), sa att det behövs ett system med öppenhet, transparens och förutsägbarhet.

– Systemet måste reformeras genast, slå till! sa Ulf Perbo.

ESO:s ordförande, Lars Heikensten, sa att Ulf Perbo var mer radikal än rapportförfattarna.

– Kan det vara så att regeringen sitter i opposition och att det är kommuner och byggherrar som styr? undrade Lars Heikensten.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.