Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kräver lagstiftning mot farliga ämnen i byggprodukter

Publicerad: 4 december 2015, 12:19

De nya reglerna föreslås bland annat gälla byggprodukter som används för att konstruera golv.

Foto: Elin Bennewitz

Kemikalieinspektionen anser att Sverige bör införa lagstiftning mot farliga kemikalier i byggprodukter. Det framgår av en rapport som myndigheten lämnade till regeringen tidigare i veckan.


Ämnen i artikeln:

byggmaterialkemilkalierKemikalieinspektionenbyggprodukter

För ett par veckor sedan rapporterade Byggindustrin om att Kemikalieinspektionen planerade att föreslå nya regler för kemikalier i byggprodukter. Nu har Kemikalieinspektionen lämnat ett skarpt förslag till regeringen.

Förslaget är att Sverige ska ta fram nationella gränsvärden för hur mycket hälsoskadliga kemiska ämnen som får avges från byggprodukter.

De nya reglerna föreslås gälla från och med 2018 och ska gälla byggprodukter som används för att konstruera golv, väggar och innertaksektioner. I flera andra EU-länder som Tyskland, Frankrike och Belgien, finns redan liknande lagstiftning.

Kemikalieinspektionen konstaterar att en vanlig inomhusmiljö kan innehålla ungefär 500 organiska ämnen som kommer från byggprodukter och att en del av dem kan orsaka cancer, allergier, försämrad fertilitet och fosterskador.

– Forskning har visat att farliga kemiska ämnen från byggprodukter kan spridas i inomhusmiljön. Vi föreslår nya regler i Sverige för att byggprodukter i golv, väggar och innertak ska bli dokumenterat säkra, kommenterar Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen.

Vill du läsa hela rapporten?

Här kan du läsa hela rapporten "Hälsoskadliga kemiska ämnen i byggprodukter - förslag till nationella regler".

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.