Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kristdemokraternas bostadspolitik

Publicerad: 30 augusti 2018, 04:17

Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, om ...


Ämnen i artikeln:

val 2019

Hur fler ska få råd att bo: ”Vi behöver satsa mer på industriellt byggande och få bort de kommunala särkraven. Särkraven har vi tidigare beslutat om, men vi ser att de fortfarande finns kvar. Vi vill ha en generell översyn av bostadsbidraget och avsätta en del av det hyrda beståndet till sociala ändamål.”

Boendeformer: ”Vi vill att det byggs mer av allt, men vi ser att Sverige har en tydlig brist på småhus jämfört med andra länder.”

Bostadsbyggande: ”Vi behöver få loss mer mark och se över riksintressena. Vi är kritiska till det andra amorteringskravet som har lett till en minskad efterfrågan på bostadsmarknaden.”

Rörlighet på bostadsmarknaden: ”Fler äldrebostäder, att ta bort det andra amorteringskravet och se över reavinstskatten är åtgärder vi vill se för att öka rörligheten. Vi vill också göra det lättare och mer attraktivt för människor att hyra ut delar av sin bostad.”

Investeringsstödet: ”Det har haft ytterst marginell effekt. Att lägga de pengarna på bostadsbidraget skulle ha haft en större effekt.”

Rot-avdrag: ”Det är bra, men borde breddas till att inkludera alla delar i tjänsten. I dag subventioneras arbetet, medan material och transport som beställts av entreprenören inte gör det. Det vill vi ändra på.”

KD:s påverkan under mandatperioden: ”Bullerreglerna och ägarlägenheter är två exempel på frågor där vi har använt riksdagsmajoriteten för att få fram tillkännagivanden i stället för att vänta på förslag från regeringen.”

Viktigaste frågorna efter valet: ”Det behövs blocköverskridande överenskommelser kring amorteringskrav, skuldkvotstak, ränteavdrag och hyresmarknaden. Visserligen krävs tunga utredningar för att lösa dessa frågor men det är viktigt att redan tidigt visa på politisk vilja och enighet. Tiden är viktig, liksom långsiktigheten.”

Byggbranschen: ”Branschen skulle kunna få igång en diskussion om privat initiativrätt. Vi vill ha fortsatt nära dialog med branschen.”

Miljö och energi: ”Vi har tittat på den tyska modellen med energisparlån för att främja energisnåla lösningar. Det viktiga är att premiera goda initiativ från branschen snarare än att komma med pekpinnar.”

Relaterade artiklar

Partierna lägger korten på bordet

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

val 2019

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.