Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kritik mot bostadspolitiken i ny rapport

Publicerad: 5 maj 2017, 10:04

Veidekke vill få bättre koll på bostadsmarknaden och startar en ny rapportserie.


Den svenska bostadsmarknaden – konjunkturrapport och prognos för det framtida bostadsbyggandet heter en ny rapport som Veidekke låtit göra. Det är den första i en serie där tanken är att publicera två rapporter om året.

– Vi vill göra en rapport som fungerar som ett prognosverktyg. Tanken är att vi ska ge ut en rapport på våren som belyser temperaturen på den svenska bostadsmarknaden och en på hösten där vi går mer på djupet i bostadspolitiska frågor, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

I denna den första rapporten i serien konstateras att Boverkets mål att bygga drygt 700 000 lägenheter till 2015 är omöjligt utan omfattande stimulansåtgärder riktade mot unga, migranter och ekonomiskt svaga hushåll.

Bostadsbyggandet i dag befinner sig på den högsta nivån sedan de generella bostadssubventionerna avskaffades i början av 1990-talet. Trots detta är Lennart Weiss på Veidekke orolig. Han saknar en samlad analys från myndigheterna. I byggföretagets rapport finns flera riskscenarier.

– Jag är orolig på riktigt. Ogenomtänkta myndighetsingripanden var det som skapade på bygg- och fastighetskrisen på 90-talet (?). Det ser likadant ut nu – man löser bara ett problem i taget. Ingen ser till helheten. Jag är rädd att en kombination av de olika åtgärder man genomfört kan få allvarliga effekter på fastighetsmarknaden när konjunkturen vänder, säger Lennart Weiss.

Åtgärder som bolånetak och amorteringskrav har gjort det svårare för stora grupper att ta sig in på bostadsmarknaden. Det så kallade Baselregelverket, som reglerar bankernas utlåning, EU:s förslag om förändrade ränteavdrag för kommersiella fastigheter och Riksbankens och Finansinspektionens förslag om att införa ett skuldkvotstak på 4–6 gånger hushållens nettoinkomster skulle kunna utlösa prisfall på bostadsmarknaden argumenterar rapporten.

– Alla dessa förslag kan ge en förstärkningseffekt som kan bli väldigt dramatisk. Varken politiker eller myndigheter har tänkt på att göra en samlad problemanalys och se sambanden mellan olika tänkbara åtgärder. Tyvärr fungerar det sektoriella tänkandet på det sättet, säger Lennart Weiss.

Kritiken i Veidekkes rapport riktar udden främst Riksbanken, finansinspektionen och finansdepartementet.

– Det är ett problem att de ansvariga myndigheterna är så fixerade vid hushållens skuldsättning. Om hushållen inte kan finansiera sina bostäder så kommer det heller inte att byggas några. Vidare ser man inte att de största riskerna, nu som förr, finns i den kommersiella fastighetssektorn, säger Lennart Weiss.

Hela rapporten finns att läsa på: http://www.bostadspolitik.se/2017/05/03/den-svenska-bostadsmarknaden/.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.