Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kritik mot rödgrön rot

Publicerad: 18 mars 2010, 13:00

I februari presenterade den rödgröna alliansen ett förslag om utökat rot-avdrag. Och nyligen meddelades att de rödgröna är beredda att helt skrota rut-delen i avdraget.


Om S-MP-V vinner valet i höst kommer rot-avdraget att utökas och rut-delen i avdraget att skrotas helt. Frågan är om nettot av förslagen ger fler eller färre jobb.

De rödgrönas förslag om rot och rut ingår i den gemensamma bostadspolitiken, som presenterades för en månad sedan.

Förslaget går i korthet ut på att nuvarande regler om skatteavdrag på max 50 000 kronor per lägenhet, motsvarande högst 50 procent av arbetskostnaden, blir kvar. Men reglerna ska utvidgas till att omfatta inte bara villor, bostadsrätter och fritidshus utan också hyresrätter.

Dessutom ska rot-avdraget utökas med en klimatbonus för egnahemsägare som genomför energieffektiviseringar kopplade till energideklarationen. Utökningen ska bli maximalt 10 000 kronor per småhus eller lägenhet. Här nämns ingenting om fritidshus eller hyreshus.

Nuvarande kombinerade rut- och rotavdrag har införts av den borgerliga alliansen som en permanent åtgärd med syfte att minska svartjobben. Men den röd-gröna alliansens variant kan komma att avvecklas, eftersom det i första hand betraktas som en konjunkturåtgärd. ”Rot-avdraget ska behållas så länge det behövs för att bekämpa jobbkrisen”, heter det i den bostadspolitiska avsiktsförklaringen.

Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustriers bostadspolitiske expert, anser att förslaget bygger på ett feltänk från vänsteralliansens sida.
– Om tanken är att minska svartjobben i byggbranschen genom att utvidga rot-avdraget till att även omfatta hyreshus, är det fel. Den typen av upphandlingar görs nästan enbart av stora fastighetsägare, och de köper inte svart. Effekten uteblir, säger han.

Om tanken var att skapa fler jobb i byggbranschen, är den också fel. Eftersom underhållet i många hyreshus är eftersatt, kommer många fastighetsägare att tvingas agera inom de närmaste åren, oavsett rot-avdrag, menar Björn Wellhagen.
Inte heller klimatbonusen i förslaget får godkänt. Nya strängare krav från EU vad gäller energiförbrukning kommer ändå.

– Varför ställer man inte som krav att hela rot-avdraget ska användas så att det går i takt med miljömålen? Förslaget gör att bara en sjättedel av investeringen blir grön.
För byggbranschen kom nuvarande rot-system som en skänk från ovan i slutet av 2008. Det anser i alla fall Håkan Säberg, vd och delägare i Sälberg & Lönn i Östergötland.
– Det blev ett startskott för många att renovera, och för oss i branschen blev de jobben mer attraktiva än förut. Jag har också märkt att svartjobben minskar och konkurrensen har blivit sundare, säger han.

Hur det blir om vänsteralliansen vinner valet och inför ett utökat rot-avdrag som även omfattar hyresfastigheter tycker han är svårt bedöma. Men en sak är han säker på:
– Om de rödgröna vinner och slopar rot-avdraget, då kommer vår lågkonjunktur, säger Håkan Säberg.

En av de stora invändningarna mot nuvarande kombinerade rot- och rut-avdrag är att man måste ha en viss inkomst för att få full effekt av avdraget.

– Det är de med de höga inkomsterna som har möjligheten att använda det, det slår orättvist och det är dyrt för väldigt få jobb, sa exempelvis Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin nyligen till SVT:s Rapport.

En löntagare måste ha en månadslön på minst 25 500 kr i månaden för att kunna utnyttja ett avdrag på 50 000 kronor fullt ut. För en pensionär krävs en pensionsinkomst på minst 16 300 kronor i månaden.

Om rot-avdraget höjs till max 60 000 kronor per år och person, som vänsteralliansen nu har föreslagit, krävs ännu högre månadsinkomster för att få full effekt. Närmare bestämt 28 900 kronor om man är löntagare, och 18 700 kronor om man är pensionär.

Siffrorna har räknats fram av Swedbanks institut för privatekonomi och förutsätter en kommunalskatt på 31:56, en kyrkoavgift på 1:23 kronor, samt att den som gör avdraget inte har några andra avdrag, till exempel för boräntor. I så fall krävs ännu högre månadsinkomster för att få full effekt av rot-avdraget.

Ingrid Kindahl - ingrid.kindahl@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.