måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lagförslag ska riva upp lex Laval

Publicerad: 12 december 2016, 15:21

Bild 1/3  

Att riva upp lex Laval var ett av Socialdemokraternas vallöften i valrörelsen 2014. Nu gör de slag i saken. På onsdag den 14 december ska regeringen klubba en lagrådsremiss där de föreslår en ändring av utstationeringsreglerna.

Ämnen i artikeln:

Politik

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Regeringens lagförslag är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2017 och innebär att den så kallade bevisregeln tas bort. Bevisregeln innebär att arbetsgivare slipper bli utsatta för stridsåtgärder om de kan visa att de utstationerade arbetarna – arbetare från andra EU-länder som arbetar tillfälligt i Sverige – har villkor som motsvarar vad facken tänker kräva i ett EU-anpassat kollektivavtal. Regeln infördes 2010 som en följd av en EU-dom.

Nuvarande regering anser att Alliansregeringen övertolkade EU-domen när de införde den nya lagstiftningen 2010. Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT att han tror att det nya förslaget skulle klara en prövning av EU. Men innan det blir verklighet måste lagförslaget godkännas av riksdagen och där lär det möta motstånd från de borgerliga partierna.

Regeringens syfte med det nya lagförslaget är att stärka kollektivavtalens ställning. Om arbetsgivarna inte frivilligt tecknar kollektivavtal för de utstationerade arbetarna ska facket ha rätt att tvinga fram ett EU-anpassat kollektivavtal med hjälp av stridsåtgärder. Det EU-anpassade kollektivavtalet ska innehålla vissa minimivillkor, bland annat en lägsta lön som motsvarar den som finns i svenska kollektivavtal.

Så här kommenterar arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) lagförslaget:

– Internationell handel och öppenhet gentemot andra länder är avgörande för vårt välstånd, men den fria rörligheten inom EU betyder inte att det är fritt fram att utnyttja människor som kommer till Sverige för att arbeta. Konkurrens mellan företag ska bygga på kompetens, inte dåliga arbets­förhållanden. Svenska fackförbund ska alltid kunna kräva ett svenskt kollektivavtal, ytterst med stöd av stridsåtgärder. Samtidigt fortsätter regeringen arbetet för att EU:s regler ska ändras så att det blir möjligt att kräva lika lön för utländska och svenska arbetstagare.

Byggnads välkomnar regeringens förslag.

– Vi ska inte ha låglönekonkurrens eller ställa arbetare mot arbetare. Därför är det glädjande att man har lyssnat på Byggnads medlemmar och att regeringen i dag presenterar förslag om att riva upp Lex Laval. Det är ett steg i rätt riktning för att återupprätta våra kollektivavtal, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i en kommentar.

Tidningen Byggindustrin har sökt Sveriges Byggindustrier, men de har avböjt att kommentera tills vidare.

Kort om lex Laval

2004 blev det lettiska företaget Laval un Partneri utsatt för en facklig blockad vid ett byggprojekt på Vaxholm i Stockholm eftersom de inte ville teckna kollektivavtal för de utstationerade byggarbetarna.

2007 slog en EU-dom fast att blockaden var otillåten då den stred mot den fria rörligheten i EU.

2010 trädde lex Laval i kraft som ett svar på EU-domen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev