Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lagförslag ska stärka Yrkeshögskolan

Publicerad: 30 augusti 2016, 12:43

Regeringens förslag ska göra det lättare att bli antagen till Yrkeshögskolan.

Foto: Mattias de Frumerie

Regeringen vill stärka yrkeshögskolan och har i en proposition lagt fram åtgärder som ska öka stabiliteten och öka möjligheterna för personer med luckor i behörighet ska får fler möjligheter att bli antagna.


I dag, tisdag, la regeringen fram en proposition som ska stärka yrkeshögskolan. I nuvarande system kan utbildningar få beslut att ingå i yrkeshögskolan på högst fyra år i stöten. Enligt regeringen innebär det problem med kortsiktighet som gör att utbildningsanordnarna inte vågar lägga ner resurser på att utveckla en utbildning och att sökande inte är säkra på att utbildningar finns kvar.

För att komma runt det problemet vill regeringen göra det möjligt att besluta om att utbildningar ska kunna ingå i Yrkeshögskolan mer än två utbildningsomgångar.

Ett annat problem som regeringen identifierat är att personer kan sakna gymnasial behörighet och därför inte kan söka, trots att det finns platser lediga. Därför vill regeringen göra det möjligt för utbildningar inom Yrkeshögskolan att bedriva förutbildning, så att de med luckor kan fylla igen dem inom ramen för Yrkeshögskolan.

De nya lagarna ska träda i kraft vid årsskiftet om riksdagen säger ja och vara fullt införda till höstterminen 2018.

– Nu fortsätter vi att stärka yrkeshögskolan för att skapa bättre förutsättningar att möta industrins och välfärdens kompetensförsörjning, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.