Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lantmäteriets verksamhet under lupp

Publicerad: 20 januari 2017, 12:58

Den genomsnittliga handläggningstiden för ärenden som kommit in till Lantmäteriet de senaste fem åren är 47,1 veckor.

Foto: Linda Alfvegren

Regeringen har beslutat om två uppdrag där Lantmäteriets handläggningstider ska kartläggas. Bakgrunden är att långa handläggningstider på myndigheter påverkar samhällsbyggnadsprocessen negativt, enligt bostadsminister Peter Eriksson (MP).


Den genomsnittliga handläggningstiden för ärenden som kommit in till Lantmäteriet de senaste fem åren är 47,1 veckor. En viktig anledning till att ärendena tar sådan lång tid är kompetensbrist inom branschen. Lantmäteriet får i uppdrag av regeringen att titta på hur handläggningstiderna kan minskas, trots den kompetensbrist som råder. Lantmäteriet ska även titta på hur ärendeprioriteringen bättre kan spegla samhällsbehovet. Samtidigt får statskontoret i uppdrag att utvärdera vad Lantmäteriet hittills har gjort för att minska handläggningstiderna och hur effektiva de åtgärderna har varit, samt att granska lantmäteriverksamhetens uppdelning i flera myndigheter, en nationell och flera kommunala myndigheter.

Lantmäteriet ska redovisas sitt uppdrag till Regeringskansliet senast den 31 maj 2017 och Statskontoret ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 oktober 2017.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.