Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lärlingar kan få ny anställningsform

Publicerad: 7 april 2010, 12:32

Lärlingsutredningen har överlämnat sina förslag till utbildningsminister Jan Björklund.


Betänkandet ”Lärling - en bro mellan skola och arbetsliv” föreslår att det ska lagstiftas om en ny, tidsbegränsad anställningsform för elever i gymnasial lärlingsutbildning.

Arbetsgivaren ska bestämma om den enskilde lärlingen ska erbjudas anställningen. Villkoren ska regleras i ett utbildningskontrakt som skrivs mellan skola, arbetsplats och lärare.

– Gymnasial lärlingsutbildning kan bli en viktig utbildningsform, men för att det ska fungera måste kvaliteten säkras och villkoren regleras på ett sätt som passar branschens förutsättningar, säger regeringens utredare Irene Wennemo.

I dag är inte kollektivavtalen anpassade till denna anställningsform, skriver Utbildningsdepartementet i sitt pressmeddelande. Därför pågår förhandlingar om hur kollektivavtal kan anpassas till anställningsformen för lärlingar inom vissa sektorer.

Utredningen föreslår även att nationella och regionala programråd, där bland annat företrädare från arbetslivet sitter med, ska få ansvar för kvalitetsuppföljning av lärlingsutbildningen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.