Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Las och bemanningstopp för lärlingar

Publicerad: 6 december 2012, 14:40

Efter ett års utredande lämnade Claes Stråth, till vardags generaldirektör på Medlingsinstitutet, över sitt lärlingsförslag till regeringen förra veckan. Förslaget innebär att företag får möjlighet att anställa unga genom en särskild utbildningsanställning.


Termen utbildningsanställning är i sammanhanget intressant, den var uppe en tid för diskussion under 2010 i förhandlingarna mellan Byggnads och Sveriges byggindustrier om ett nytt yrkesutbildningsavtal men försvann snabbt ur diskussionerna.

Förhandlingarna om ett nytt yrkesutbildningsavtal har hittills inte lett någon vart. Det fortfarande gällande avtalet är från 2006 som i sina formuleringar förefaller ha starka kopplingar till Las, lagen om anställningsskydd, men där parterna på senare tid kommit att ha olika tolkningar. Byggnads uppfattning har varit att lärlingsanställningen är en tillsvidareanställning som efter utbildningstiden avses övergå i fast jobb. BI:s uppfattning är att det förvisso står tillsvidareanställning i avtalet men att anställningen enligt regelverket i avtalet är väsentligt svagare och innebär en utbildningsanställning med karaktär av provanställning som gör att lärlingen går att säga upp med relativt korta varseltider om vederbörande inte passar i yrket.

BI:s inställning är att Byggnads tolkning minskar företagens vilja och möjlighet att ta emot lärlingar i den utsträckning som sannolikt behövs för branschens framtida rekrytering.

– Det är helt enkelt inte tillräckligt attraktivt för företagen att ta in lärlingar, säger Lars Tullstedt, utbildningsansvarig på BI.

Han noterar att Claes Stråth med sitt förslag på utbildningsanställningar är beredd att ge företagen större möjligheter att med kort varsel och utan att behöva ange skäl kunna avsluta anställningar. Lars Tullstedt menar att den flexibiliteten kan öka företagens intresse att öppna sig för att ta emot lärlingar eller göra utbildningsanställningar om Stråths förslag får politisk uppbackning och blir lag.

Det finns en rad skäl till att byggföretagen tvekar att ta emot lärlingar i dag utöver tolkningen av yrkesutbildningsavtalet, betonar Lars Tullstedt. Företagen använder sig mer och mer av bemanningsföretag och dessa accepteras inte av facken som utbildningsgivare för lärlingar.

Det beror på de regler som har skapats för att möjliggöra anlitande av bemanningsföretag. Den arbetskraft som tillhandahålls av dessa företag ska vara färdigutbildad och därmed fullbetald. Genom den förändring av byggarbetsmarknaden som de senaste åren tagit fart med genombrott på bred front för bemanning, minskar möjligheterna för de vanliga byggföretagen att ta emot lärlingar i motsvarande grad.

Bemanning kan lösa företagens svängningar i produktionen men med en mindre kärna av egna anställda, minskar antalet möjliga lärlingsplatser snabbt till nivåer långt under branschens rekryteringsbehov.

– Vi menar att anställningsformen behöver vara mer löst formulerad och att företag ska vilja och våga ta in fler lärlingar än vad de långsiktigt planerar att anställa även om syftet med lärlingsanställningen är att erbjuda en fast anställning efter fullgjord utbildning, säger Lars Tullstedt.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.