Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Låt de boende själva välja sin standard

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Bostadsbyggandet förra året låg på en nivå som visar att marknaden anpassat sig till en värld utan subventioner. Vad som nu behövs är en effektivare planprocess och införande av ägarlägenheter. Det var Mats Odell, kommun- och finansmarknadsminister, ense med Sveriges Byggindustrier, (BI) om vid en rundvandring igår på Familjebostäders bygge där NCC uppför 150 nya hyreslägenheter på Liljeholmskajen i Stockholm.


- Bostadsbyggandet klarar sig bra på egna meriter. Se bara på det här bygget, sade Mats Odell, och imponerades av bland annat de prefabricerade badrummen från Partab i Kalix. Det behövs inte någon "doping" i form av olika snedvridna subventioner.

- De boende i hyresrätter ska själva kunna välja sin standard hög eller låg och då ska hyran sättas därefter. Det ska bli samma tillval som för en bostadsrätt. Härigenom hoppas Odell att hyresrätten kan utvecklas.

Mats Odell säger att en lag förhoppningsvis ska införas redan nästa år om detta.

Lars Jagrén, BIs chefsekonom säger att det är positivt att Mats Odell så tydligt stängt dörren för nya subventioner. Byggsektorn, behöver enligt Lars Jagrén, ett långsiktigt marknadsmässigt regelverk.

Det senaste året visar också att bostadsbyggandet hållits väl uppe utan subventioner. De fundamentala faktorerna, demografi, bostadsbrist och hushållens inkomstutveckling, talar också för ett fortsatt bra bostadsbyggande, även om det finns osäkerheter när det gäller den internationella konjunkturen och utvecklingen på finansmarknaden.

Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på BI, tillägger att det åtgärder som bör prioriteras i stället är att effektivisera planprocessen och införa ägarlägenheter.

Om tidsåtgången i PBL-hanteringen kan minskas så gynnas konkurrensen, hävdar han. Det blir lättare för små entreprenörer med mindre ekonomiska muskler att agera på marknaden.

Ägarlägenheter ska dra kapital till bostadsmarknaden. Det blir ett alternativt sätt att pensionsspara, jämfört med att placera pengar i pensionsförsäkringar, hävdar Björn Wellhagen. När ytterligare kapital dras till bostadsmarknaden ökar bostadsbyggandet.

Slutligen flaggade Mats Odell under rundvandringen för att ägarlägenheter ska införas från den 1 januari 2009.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.