måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lennart Weiss om bostadssamtalen

Publicerad: 20 februari 2020, 11:44

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, sammanfattar diskussionen från gårdagens stormöte mellan byggbranschen och regeringen.

Ämnen i artikeln:

Politik

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


– Det allmänna intrycket från oss närvarande var att mötet var bättre än väntat. Självklart ska ord följas av handling men det vore närmast självmål att bjuda in till den här sortens samtal och sedan inte göra något. Vad som kan tänkas komma ut av dem är svårt att bedöma men förväntningarna har ökat. Per Bolund aviserade att man överväger att kalla branschen igen till hösten, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Löfven och byggbranschen i 5 timmar långt möte

Det rådde enligt honom stor samsyn från branschen att kreditrestriktionerna skapat problem för framförallt unga hushåll och att det bidragit till fallet i bostadsbyggandet i särskilt Stockholm och Göteborg. Finansinspektionen fick hård kritik från flera som yttrade sig.

– Min personliga bild är att regeringen inser att det behövs nya politiska initiativ på detta område och att det sakteliga börjar etableras en någorlunda riktig problemanalys, att det finns öppningar för vissa nya förslag, säger Lennart Weiss.

Flera branschrepresentanter pekade enligt Lennart Weiss på att de nya kreditrestriktionerna som är på väg från Finansinspektionen mot hyresbostäder kommer att begränsa utlåningen och fördyra finansieringen. Andra krav som framfördes från olika håll till regeringen gällde önskan om en samlad syn på hur framtidens bostäder ska finansieras.

Införandet av startlån och subventionerat bosparande för unga, undantagslösningar från kreditrestriktionerna för förstagångsköpare och att beskattningen inom bostadssektorn generellt ses över med syfte att skapa rättvisa villkor mellan olika upplåtelseformerna var andra önskemål. Att öka utbudet genom att pressa kommunerna att öka planberedskapen, möjliggöra för typgodkännande av koncepthus för ökad industrialisering, och att göra bostadsbyggandet till ett riksintresse med syfte att balansera övriga riksintressen var ytterligare exempel på ämnen som lyftes, berättar Lennart Weiss.

Gällande punkten om hållbarhet rapporterar Lennart Weiss att det rådde en stor samsyn mellan branschen och regeringen om att ambitionerna måste öka.

– Alla var positiva till regeringens kommande lag om obligatoriska klimatdeklarationer. Rent allmänt var flertalet optimistiska om perioden efter 2030. Då finns fossilfritt stål och cement samt plusenergihus. Prioriterat är att finna nya grepp fram tills dess. I detta sammanhang lyftes energiåtgärder mot miljonprogrammet fram som en viktig åtgärd.

Under bostadssamtalen avhandlades även kompetensförsörjning och hur man ska skapa en sund byggbransch.

– Regeringen aviserade en rad åtgärder för att främja kompetensförsörjningen men också initiativ med syfte att mota fusk med skatter och lönedumpning. Både regeringen och branschen ansåg att den nytillsatta Byggmarknadskommissionen blir viktig för att kartlägga läget och presentera förslag till nya åtgärder, summerar Lennart Weiss.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev