fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Liberalernas bostadspolitik

Publicerad: 30 augusti 2018, 04:17

Robert Hannah, bostadspolitisk talesperson för Liberalerna, om:

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitik

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Bostadsbehovet: ”Enligt oss är det en skattepolitisk reform som är viktigast för att det ska kunna byggas fler bostäder. Det finns massor av förslag på bra åtgärder, men det krävs att hela marknaden reformeras om man vill öka produktionen. Vi vill bland annat ha gemensamma nordiska byggregler, typgodkännande av serietillverkade hus och ett större renoveringsbidrag för den som vill bygga en separat lägenhet i sitt hus för att hyra ut.”

Utanförskapet på bostadsmarknaden: ”Det handlar inte enbart om ekonomiskt svaga grupper, utan att många står utanför den största delen av bostadsmarknaden, som inte sedan tidigare äger sitt boende. Vi vill ha ett statligt bosparande enligt norsk modell, inte bara från unga utan för det första köpet.”

Boendeformer: ”För att klara behovet behöver vi satsa på både hyrt och ägt boende. Däremot skiljer sig Sverige från andra länder i att det är den hyrda marknaden som är mest svårtillgänglig. Vi vill ha en lättare väg in i det hyrda beståndet. Samtidigt ska man komma ihåg att fyra av fem svenskar vill äga sitt boende.”

Investeringsstöd: ”Slänger du pengar på byggföretagen får de förstås mer pengar, men de kan ändå bara bygga om det redan finns bygglov. Nej, de pengarna är bortkastade och med tanke på att branschen inte själva vill ha det skulle de kunna användas mycket bättre.”

Rörligheten på bostadsmarknaden: ”Uppskovsreglerna för reavinstskatten är det som främst hindrar människor från att flytta idag. Vi vill ta bort taket för uppskovsbeloppet. En fri hyressättning skulle också leda till en större rörlighet.”

Planprocessen: ”Överklagandereglerna bör ses över. Länsstyrelsen ska inte vara en överklagandeinstans på det sättet de är idag. Vi vill få ner antalet instanser och också ge byggherren möjligheten att ta fram en detaljplan. Det är också ett problem att byggföretag sitter på planer men inte bygger.”

Miljö och materialval: ”Vi vill inte styra vilket material man väljer att bygga med genom att säga att ett är bättre än det andra. Däremot ska material som är miljöskadliga inte vara tillåtna.”

Rot-avdraget: ”Det har gjort massor av jobb vita. Det är heller inte dåligt att människor kan få bidrag till att renovera sina hus och lägenheter.”

Relaterade artiklar

Partierna lägger korten på bordet

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev