Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Löften om enklare planprocess

Publicerad: 22 februari 2012, 14:29

Infrastrukturministern radar upp förslag som ska bli lag vid årsskiftet.


Det ska bli enklare att bygga nya vägar, lovade infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) på debattplats i Svenska dagbladet den 17 februari.

Regeringens föreslår att planeringen av infrastruktur ska ske i en enda process i stället för, som i dag, i flera steg. Det ska förenkla och snabba på processen.

Catharina Elmsäter-Svärd skrev också att en miljökonsekvensbeskrivning bara ska göras om en åtgärd har betydande miljöpåverkan. Med den nya sammanhållna processen behöver normalt bara en sådan beskrivning tas fram.
Regeringen föreslår också att bygglov ska krävas i färre fall, om den berörda kommunen kan godkänna detta.

Ett annat förslag är att den obligatoriska tillåtlighetsprövningen av vissa vägar och järnvägar enligt 17:e kapitlet i miljöbalken avskaffas och ersätts av ett förfarande där regeringen bara prövar större projekt med stor påverkan på miljön och hushållningen med mark och vatten.

Infrastrukturministern skrev att fastighetsägare upplever att de kan komma i kläm under den tid som nya infrastrukturprojekt utreds. Därför ska fastighetsägare få större möjligheter att få sin fastighet inlöst tidigare i planeringsprocessen, skrev infrastrukturministern.

Regeringen har fattat beslut om en lagrådsremiss som behandlar bland annat den fysiska planeringen. Meningen är att riksdagen riksdagens ska fatta beslut så att lagändringar kan träda i kraft den 1 januari 2013.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.