Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lönekrav kan ställas i LOU

Publicerad: 1 september 2015, 13:18

Krav om lön, semester och arbetstid ska ställas vid offentlig upphandling.

Foto: JB Rail

Upphandlande myndigheter ska kräva att arbete som utförs i offentlig upphandling ska utföras med skäliga anställningsvillkor. Det innebär att krav kan ställas om lön, semester och arbetstid redan i upphandlingen. Det föreslår en statlig utredning som lämnades till regeringen i dag, tisdag.


Ett delbetänkande av utredningen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal överlämnades till civilminister Ardalan Shekarabi (S) på tisdagen. Utredningen har gjorts av professor Niklas Bruun i syfte att jämka ihop EU:s upphandlingslagstiftning med den svenska arbetsmarknadsmodellen. En svår men inte omöjlig uppgift, enligt utredaren.

Utredningen föreslår att en upphandlande myndighet ska ange lön, semester och arbetstid som villkor i kontrakt i offentlig upphandling. Sådana villkor måste alltid ställas om det finns risk för oskäliga anställningsvillkor och de ska även gälla underleverantörer.

Utöver dessa tre obligatoriska krav kan den upphandlande myndigheten ställa krav på försäkringar, tjänstepension och annan ledighet än semester.

Reglerna föreslås ingå i de kommande upphandlingslagarna och genomför de tre nya EU-direktiven om offentlig upphandling från 2014. Direktiven ska vara genomförda i Sverige i april 2016.

I samband med att Niklas Bruun överlämnade sitt delbetänkande invigdes också den nyinstiftade Upphandlingsmyndigheten av civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– Den offentliga sektorn upphandlar varor och tjänster för över 600 miljarder kronor årligen. Upphandlingsfrågorna har allt för länge fått leva undanskymt men i och med den nya myndigheten lyfter vi fram vikten av att dessa frågor hanteras rätt och att upphandlande myndigheter får det stöd som de förtjänar. Vi ska göra kloka och bra affärer i det här landet och där är Upphandlingsmyndigheten ett första steg för regeringen att bistå kring detta, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.