söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Målare hotas av nya regler

Publicerad: 23 april 2015, 05:26

Skatteverkets nationella samordnare mot grov ekonomisk brottslighet, Pia Bergman, deltog i Nätverket Politik & Näringsliv i riksdagen i onsdags i förra veckan tillsammans med bland annat Björn Hellman (till höger) och Peter Löfgren (till vänster).

Foto: Staffan Åkerlund

De seriösa måleriföretagen är en av de verksamheter i byggsektorn som är känsligast när det gäller konkurrensen från svartjobbare. Ett försämrat rot-avdrag riskerar de senaste årens kamp mot svartjobben enligt Måleriföretagen i Sverige.

Ämnen i artikeln:

MåleriföretagenbyggpolitikPolitikROT-avdrag

– För oss är införandet av rot-avdraget för sju år sedan beviset på att lagstiftning mot osund konkurrens fungerar, säger Björn Hellman, vd för Måleriföretagen i Sverige med 1 400 medlemsföretag.

Han beräknar att rot-jobben åt hushållssektorn lett till två tusen nya arbetstillfällen inom hans medlemsföretag och står för 25 procent av företagens omsättning.

I torsdags framträdde Björn Hellman när nätverket Politik & Näringsliv höll ett möte med politiker i riksdagshuset om arbetet med kommande lagförslag mot osund konkurrens i byggbranschen.

Till årsskiftet 2015–16 träder lagen om obligatorisk närvaroliggare i kraft. Andra lagändringar som företagen länge efterlyst och fått stöd av Skatteverket för är en lag om arbetsgivardeklaration på individnivå och om anmälningsplikt för alla företag, svenska som utländska, till Skatteverket.

Pia Bergman, nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatte­verket uppmanade politikerna att spurta med att införa arbetsgivardeklarationer på individnivå.

– En sådan ändring av lagen måste genomföras vid ett årsskifte. Hinner man inte med att genomföra en lagrådsremiss i år kommer det att dröja ända till 2018 innan den kan införas.

Björn Hellman välkomnar en lagändring. Ju förr desto bättre, anser han.

– Det här är ju uppgifter vi redan har i vår redovisning. Det är bara att trycka på enter på pc:n så har vi fullgjort vår redovisningsplikt till Skatteverket varje månad. Det skulle täppa till ett stort hål som oseriösa använder sig av. För oss blir det dessutom rejäl förenkling i vår skatteredovisning.

Men han varnar också:

– Även om alla tre lagändringarna, löneredovisning på individnivå, anmälningsplikten och närvaroliggare kommer på plats snart liksom Skatteverkets möjligheter att oannonserat göra platsbesök, räcker inte detta på långa vägar om rot försämras så att det åter lönar sig för hushållen att köpa svart, säger Björn Hellman.

Många måleriföretag har redan börjat räkna på en svagare efterfrågan.

– Jag får samtal varje dag, säger Björn Hellman. Det vore en katastrof.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev