Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Man vill inte riskera att krocka med heliga kor”

Publicerad: 30 augusti 2018, 04:17

Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke.

Foto: Mattias de Frumerie

Några revolutionerande utspel om bostadspolitiken lär vi knappast se i valdebatten, menar Veidekkes kommersielle direktör, S-märkte Lennart Weiss. Desto mer intressant är vad som sker efter valet.


– Jag har en känsla av att det är med bostadspolitiken som med årets valrörelse i stort. Det mest spännande är vad som händer efter valet, säger han.
Skälet är att ingen vill låsa sig eller riskera röster i onödan.
– De flesta har inte formulerat sin politik i frågorna eftersom man inte vill riskera att krocka med heliga kor. Då är det bättre att sitta ner med de övriga partierna efter valet och komma överens om långsiktiga spelregler. Då kan man alltid ta alibi mot de andra partierna då alla har fått kompromissa, säger Lennart Weiss och fortsätter:
– Det är många i branschen som också tycker att det blir lugnast om bostadspolitiken inte kommer upp i valrörelsen.

"Vi behöver breda politiska samtal"

Som byggare har han inga önskemål kring sakfrågor i detalj, men den centrala frågan som måste lösas är generationspolitisk.
– Den bostadsmarknad som dagens unga möter, med skyhöga trösklar till såväl hyrt som ägt boende, har vi inte haft någon motsvarighet till tidigare. Det är ett oerhört svek från äldre generationer till den yngre.
Att lösa detta öppnar också upp för lösningar på andra problem.
– Det kommer automatiskt att öka rörligheten på marknaden. Dessutom får branschen bättre förutsättningar att göra långsiktiga bedömningar, säger Lennart Weiss.
Politikernas möjligheter att komma överens vid förhandlingsbordet tror han är större nu än när de bostadspolitiska samtalen gick i stöpet 2016,
– Kunskapsnivån är högre nu, men jag är fortfarande inte säker på om man kommer att nå fram och lösa de här komplexa frågorna. De ekonomisk-politiska talespersonerna pratar mycket om hushållens skulder. Om de nu är ett så stort bekymmer – hur ska vi i så fall lösa bostadsbyggandet trots skuldsättningen?
Att det krävs ett krafttag från politikernas sida står klart, menar Lennart Weiss. Han är inte imponerad över sittande regerings agerande i frågorna om skuldkvoter och amorteringskrav.
– Det kastar en mörk skugga över regeringen. Och tyvärr är oppositionen inte mycket bättre.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.