Politik
Marknadshyror kan snart vara här
Publicerad: 27 april 2020, 09:10
Fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder kan bli verklighet redan 2022.
Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning om fri hyressättning vid nyproduktion. Målet är att en proposition ska antas av riksdagen i början av 2022 och kunna träda i kraft under året, uppger regeringen. Frågan om fri hyressättning vid nyproduktion är en del av januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Trots att överenskommelsen varit känd under drygt ett år väckte det stor debatt när planerna om utredningen presenterades.
Fastighetsägarna välkomnar att regeringen har tillsatt en utredning om fri hyressättning i nyproduktion av hyresrätter. Det ger förutsättningar för att långsiktigt öka byggandet av hyresrätter och ger utrymme för en bättre fungerande bostadsmarknad, uppger organisationen.
– Att komplettera det svenska hyressättningssystemet med möjligheter som både främjar byggandet av fler bostäder och ger utrymme för en långsiktigt bättre fungerande marknad är synnerligen angeläget, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef hos Fastighetsägarna.
Direktivet är tydligt med att den ökade friheten för hyresvärdar och enskilda hyresgäster ska balanseras mot ett fortsatt starkt konsumentskydd, anser Fastighetsägarna.
– Jag tror att de högljudda argument som hittills präglat debatten om den kommande reformen kommer att kännas väldigt främmande när utredarens betänkande presenteras, fortsätter Martin Lindvall.
Hyresgästföreningen däremot är mycket kritisk. De menar att modellen med kollektiva förhandlingar nu sätts ur spel. Till en början kommer det drabba alla som flyttar till en nyproducerad hyresbostad, lägenheter som redan idag har en högre hyra. På sikt kommer alla lägenheter få höjda hyror eftersom den kollektiva förhandlingen försvinner, skriver de på sin hemsida, där de även startat ett upprop där de uppmanar sina medlemmar att kontakta sina lokala politiker.
– Det här är en fråga som är helt vansinnig. Redan innan pandemin hade människor svårt att efterfråga nyproduktionen och i dag betalar många mellan 50 och 60 procent av disponibel inkomst i hyra. Att då lägga ett förslag som kommer höja hyrorna och ge färre lägenheter och mer pengar till fastighetsägarna är helt vansinnigt säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, i en intervju med SVT.
Utredare blir Kazimir Åberg, hovrättsråd och vice ordförande inom Svea hovrätt.
Utredningens direktiv:
- Fri hyressättning införs vid nyproduktion. Hyran inom dessa bestånd sätts efter en inledande period enligt en tariff grundad på jämförbara nybyggda objekt med en gradvis anpassning för att uppnå förutsägbarhet eller genom gängse förhandling. Fastighetsägaren väljer vilken av dessa modeller som tillämpas. Fri hyressättning kommer enbart att omfatta nyproduktionen och berör inte befintligt bostadsbestånd. Utredaren ska även titta på relevanta exempel på hur systemet fungerar i andra länder.
- Den enskilda hyresgästens intressen ska tillvaratas. Information om hyresnivåer ska göras tillgänglig och det ska även finnas ett skydd mot orimliga hyreshöjningar. Hyresgäster i nybyggda lägenheter kommer ha ett reellt besittningsskydd.
- Den nya modellen ska bidra till en långsiktigt välfungerande hyresmarknad och ett effektivt utnyttjande av det aktuella delbeståndet. Förutsättningar ska ges för ett uthålligt och kontinuerligt utbud av hyreslägenheter. Marknaden ska vara välfungerande, stabil och trygg och leda till större öppenhet. Modellen ska ge bostadsområden med olika förutsättningar, möjligheter att utvecklas och möta den lokala efterfrågan som finns på bostäder.
- Det bör råda en hög grad av transparens och konsumentmakt i fråga om de hyresnivåer som gäller. Därför ska det utredas hur en hög grad av transparens kan åstadkommas för hyror bland nybyggda lägenheter. Det ska även utredas hur statistik om hyresnivåer kan göras tillgänglig.
- Utredaren ska presentera sina förslag senast den 31 maj 2021. En proposition om fri hyressättning i nyproduktion ska därför kunna antas av riksdagen i början av 2022 och kunna träda i kraft under året.
Kälaa: Regeringen