Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Mer pengar till digitala byggprojekt

Publicerad: 5 maj 2017, 10:18

Uppkopplad byggplats och Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen är två projekt inom Smart Built Environment som får extra medel i regeringens satsning på de strategiska innovationsprogrammen.


Under konferensen Samverkan för innovation, som arrangerades av Regeringskansliet tillsammans med Formas, Energimyndigheten och Vinnova, presenterades innehållet i regeringens strategiska samverkansprogram och exempel gavs på hur de kopplar till de pågående strategiska innovationsprogrammen. Smart Built Environment är ett av 17 strategiska innovationsprogram, och som en del av regeringens satsning förstärks nu programmet med två riktade insatser. Totalt omfattar satsningen 700 miljoner kronor som när medfinansieringen är inräknad kommer resultera i en projektstock som uppgår till 1,5 miljarder kronor.

Uppkopplad byggplats är en testbädd som ska ta vara på potentialen i den pågående digitala transformationen av samhället för att avsevärt effektivisera värdekedjorna i byggandet. Projektet har nu fått finansiering för en förstudie, och har möjlighet till finansiering på upp till 20 miljoner kronor under åren 2018–2020. Därtill kommer sektorns samfinansiering på lika mycket.

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen går ut på att arbeta mot ett obrutet digitalt standardiserat informationsflöde med sär­skilt fokus på processens tidiga planeringsskeden, det vill säga översiktsplanering, med­borgar­dialog och medskapande med användning av digitaliseringens tekniska möjligheter. Projektet har fått finansiering på 4 miljoner kronor under två år och sektorn samfinansierar med lika mycket.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.