tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Mer pengar till solceller i nya budgeten

På torsdagen presenterade regeringen vårändringsbudgeten för 2021. Av de totalt 45 miljarder kronor som ska ”ta Sverige ur krisen” tillfaller en del bygg- och fastighetssektorn.

Publicerad: 15 april 2021, 11:37

Ämnen i artikeln:

Magdalena AnderssonregeringenbyggpolitikPolitik

Innehåll

Budgeten som finansminister Magdalena Andersson presenterade på förmiddagen innehåller framför allt åtgärder för att lindra pandemins effekter på arbetsmarknaden, främst genom förlängda tillfälliga åtgärder av olika slag. 

För bygg- och fastighetsbranschen var det mesta känt sedan tidigare, även om budgeten också innehöll en och annan nyhet. 

Förlängt hyresstöd för lokaler

En av de största utgiftsökningarna avser det förlängda, tillfälliga stödet för hyreskostnader som ökar med 3 miljarder kronor. Regeringen anser att stödet behövs för att mildra konsekvenserna av pandemin som innebär mycket negativa konsekvenser för vissa företag. Förlängningen omfattar perioden 2 april - 30 juni 2021, som Fastighetsnytt tidigare skrivit om. Stödet förutsätter godkännande av Europeiska kommissionen.

Tillfälligt utökat bostadsbidrag 

I vårändringsbudgeten presenteras också ett tillfälligt utökat bostadsbidrag för barnfamiljer. Det extra tillägget ska underlätta för familjer som fått eller riskerar att få kraftigt sänka disponibla inkomster på grund av pandemin. 

Tilläggsbidraget ska lämnas månadsvis med ett belopp som motsvarar 25 procent av det preliminära bostadsbidrag som lämnas för samma månad. Bestämmelserna ska träda i kraft den 1 juli 2021 och gälla till och med december 2021. 

Mindre pengar till elektrifierade transporter

I vårändringsbudgeten drar regeringen ned anslaget för utvecklingen av elektrifierade transporter med 100 miljoner kronor. Skälet är att kunna finansiera ett annat anslag inom miljö- och naturvård. Minskningen bedöms inte påverka den verksamhet som finansieras från anslaget. 

Utökade anslag till solceller 

Regeringen tillför 260 miljoner kronor för att finansiera ökade utgifter som följd av ett allt större intresse för att installera solceller. För att möjliggöra att fler av de privatpersoner som har installerat och ansökt om solcellsstöd kan få ta del av stödet behöver en lösning tas fram, varför anslaget tillföras medel. 

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev