Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Mest ros till Alliansens byggsatsning

Publicerad: 3 juli 2014, 08:53

Bild 1/5  Johan Karlström, Skanska, tycker det är hög tid att frågan om infrastrukturens betydelse kommer upp på den politiska dagordningen.

Opositionspolitiker och storbyggarna välkomnar Allinansens satsning svängning i fråga om höghastighetståg och nya bostäder.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Så tycker byggare och opositionspolitiker om Alliansens nya satsning:

Mats Paulsson en av Peabs grundare:

– Alla nya investeringar i infrastruktur är bra. Och det är nu man ska investera. Däremot skulle jag vilja se mer satsningar på motorvägssidan. Här handlar det om att tänka om. I dag har du fri access till hela Sverige från Trelleborg. Det bör sättas avgifter, säger Mats Paulsson.

Åsa Romson, språkrör (MP):

– Jag välkomnar givetvis varje krona som satsas på järnvägen. Det behövs och det är rätt att satsa på snabba banor. Det frigör viktig kapacitet för annan järnväg, exempelvis godstrafiken. Samtidigt har vi lagt förslag som innebär 49 fullt finansierade miljarder kronor mer än Alliansen fram till 2025. Vi ville sätta oss ner med regeringen och ta fram en bred lösning, men de sa blankt nej.

Veronica Palm, bostadspolitisk talesman (S):

– Jag har inte hunnit läsa igenom hela förslaget ännu, men i stort sett är det väl bra. Däremot tycker jag man svajar en aning när det gäller kopplingen till bostadsbyggandet. Höga markvärden är i sig ingen garanti för att det nyproduceras och vad som saknas i tillväxtregionerna är hyresrätter. Jag skulle valt att villkora infrastruktursatsningarna hårdare och krävt åtminstone 50 procent hyresrätter.

Johan Karlström, Skanska:

– Det är hög tid att frågan om infrastrukturens betydelse kommer upp på den politiska dagordningen. En fungerande infrastruktur, bostäder och korta restider är en förutsättning för tillväxt. Det gäller alla delar av landet, men särskilt storstadsregionerna. Därför hoppas jag att frågan nu fortsätter stå högt på agendan och att vi nu kan få besked om projekt som är avförande för att regionerna ska kunna växa och utvecklas, som Förbifarten.

Svante Hagman, vd NCC Construction Sverige:

– Vi är väldigt positiva till satsningen. Jag tror att man måste våga visa att man satsar på infrastrukturutbyggnad. Det betyder jättemycket för tillväxten.

Jesper Göransson, VD Peab:

– Detta är något som vi efterfrågat länge, tydliga politiska besked om vad politikerna vill göra med infrastrukturen och bostadsbristen. Att satsa på infrastruktur och bostäder är en förutsättning för vår samhällsutveckling och tillväxt. Det är viktigt att förstå att denna typ av satsningar sträcker sig över lång tid och kräver därför spelregler som sträcker sig längre än nästa års mandatperiod. Alla nya investeringar i infrastruktur och bostadsbyggande är bra och väldigt efterfrågade.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News