Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Miljöpartiets bostadspolitik

Publicerad: 30 augusti 2018, 04:17

Emma Hult, bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet, om ...


Ämnen i artikeln:

val 2019

Bostadsbehovet: “Vårt mål är att bygga 450 000 nya lägenheter under perioden 2019–2025. Vi behöver se till att det byggs fler bostäder med rimliga hyror som även unga och förstagångsköpare kan efterfråga. Vi behöver se över bostadsbidraget och ungas finansieringsmöjligheter, exempelvis genom att införa ett grönt bosparkonto.

Miljöpartiets påverkan under den gångna mandatperioden: “Under vår tid i regeringen har bostadsbyggandet varit rekordhögt. Regeringen har satsat cirka 6 miljarder kronor årligen på fler och bättre bostäder, bland annat genom investeringsstöd till klimatsmarta hyresrätter, bonus till kommuner som bygger för nyanlända samt stöd till renovering."

Investeringsstöden: “Investeringsstödet har lett till att det har byggts 1 500 nya bostäder med lägre hyra. Vi vill behålla och utveckla investeringsstödet så att fler bostäder byggs med klimatsmarta processer och material, samt med lägre hyror. Vi vill också införa ett statligt stöd till byggemenskaper.”

Planprocessen: “Vi behöver modernisera översiktsplaneringen. Där har vi tillsatt en utredning. Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen är ett annan viktig del och ett led i moderniseringen av samhällsutvecklingen.

Klimatförändringarna: “Vi vill att kommunernas skadeståndsansvar ska utökas från 10 till 20 år och att VA-taxan i högre utsträckning ska kunna finansiera förebyggande åtgärder. Klimatanpassningsåtgärder bör tillföra mervärden i stadsmiljön. Det bör bli enklare för kommuner och privatpersoner att vara med och finansiera åtgärder som förebygger översvämningar och andra åtgärder för att möta klimatförändringar.”

Energi och miljö: “Miljöpartiet vill åstadkomma en hållbar och cirkulär bygg- och bostadspolitik. Det innebär bland annat krav på att offentliga aktörer använder sitt markägarskap på ett hållbart sätt. Exempelvis vill vi stärka skyddet av jordbruksmark. Vi vill ta fram styrmedel som leder mot mer klimatsmart byggande under planerings- och byggprocessen. Bland annat genom att införa minimikrav på byggnaders miljöbelastning som utgår från ett livscykelperspektiv, krav på klimatdeklaration av nya byggnader och ett nationellt mål att minst hälften av alla bostäder i flerbostadshus 2025 ska byggas med trästomme, främja serietillverkning av trähus och byggelement i trä, det stärker kvaliteten och skapar nya arbetstillfällen på glesbygden."

Staten: “Sverige och byggbranschen behöver långsiktiga förutsättningar och spelregler. Därför behövs en blocköverskridande politisk överenskommelser på det bostadspolitiska området.”

Rot-avdraget: “Vi anser att Rot-avdraget behöver reformeras mot ett mer klimatsmart Rot-avdrag som även omfattar hyreslägenheter och bostadsrättsföreningar. Miljöpartiet har infört ett Rep-avdrag och sänkt momsen på repartioner och vill införa ett Hyber-avdrag (hyra-begagnat-reparation)".

Viktigaste frågorna efter valet: “Vi vill verka för att ställa om byggsektorn som i dag står för en femtedel av Sveriges totala miljöpåverkan, fler hyresrätter till rimliga hyror så att de som står utanför bostadsmarknaden kan komma in och ett långsiktigt perspektiv i samhällsplaneringen.”

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

val 2019

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.