Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Minister öppnar för OPS

Publicerad: 1 juli 2015, 09:17

Infrastrukturminister Anna Johansson.

Foto: Johanna Åfreds

”Vi vill hitta en modell där både staten och andra aktörer upplever att de vinner något”, säger infrastrukturminister Anna Johansson.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2015Anna JohanssonOPS

Sveriges befolkning ökar snabbast i Europa, underhållet av järnvägarna är eftersatt och de strukturer vi lever med inom infrastrukturen idag planerades för över hundra år sedan. Detta konstaterade infrastrukturminister Anna Johansson på ett seminarium under Almedalsveckan. Hon öppnar för möjligheten att prova nya modeller för finansiering som ett alternativ till statlig finansiering.

– Vi behöver undersöka och värdera fler källor till finansiering. Regeringen är öppen för att titta på fler modeller. Sverige är ett litet land, därför behöver vi bland annat titta utomlands och se hur de har gjort där, säger Anna Johansson.

OPS (offentlig-privat samverkan) är bara en av flera olika finansieringsmodeller som kan bli aktuella att pröva framöver. Infrastrukturministern välkomnar förslag på fler olika modeller för finansiering, men påpekar vikten av att de måste analyseras och kvalitetssäkras innan de kan tas i bruk.

– Det är avgörande att vi har på fötterna. Samtidigt är det frustrerande eftersom vi behöver komma igång snabbt. Vi har enorma behov av att investera i infrastruktur. Detta är något vi borde ha börjat med för flera år sedan, säger hon.

Men det får inte bli så att enbart staten står för risken och att någon annan tillägnar sig vinsten, understryker hon. Det är fortfarande staten som kan få de bästa lånevillkoren.

– Vi ska inte förledas att tro att det finns gratispengar där ute, det är ett misstag att tro att det är någon annan som står för fiolerna. Vi måste hitta en modell som får skattepengarna att räcka längre.

Det är inte sällan privata fastighetsägare som drar nytta av infrastrukturinvesteringar, menade Anna Johansson, och nämnde den byggnation som växer upp i anslutning till nya stationsbyggnader som ett exempel.

– Vi måste fråga oss hur fler kan vara med och bidra till en positiv utveckling av Sveriges konkurrenskraft, säger hon.

Vad gäller OPS så står regeringen redo att identifiera något väl avgränsat objekt och stödja det.

– Det kan handla om en bro, en bana eller en väg som är avgränsad så att det blir lättare att räkna på nyttan, säger Anna Johansson.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.