söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Minister vill se genusperspektiv i infrastrukturplanen

Publicerad: 24 september 2020, 07:59

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Foto: Nicklas Thegerström

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) anser att nästa nationella infrastrukturplan bör ha ett särskilt genusperspektiv, rapporterar Dagens Nyheter. Trafikverket har redan påbörjat arbetet med att ta fram underlag för den kommande planen.

Ämnen i artikeln:

infrastrukturprojektSocialdemokraternaTrafikverketbyggpolitikPolitikinfrastrukturgenus

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Till Dagens Nyheter säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att den nya nationella infrastrukturplanen ska ha ett tydligare fokus på klimatet, på regionförstoring, genus och socioekonomi. Det blir enligt Tomas Eneroth ett skifte jämfört med nuvarande infrastrukturplan som gäller för perioden 2018–2029 och har ett stort fokus på bostadsbyggande, bland annat att skapa 40 000 bostäder mellan Stockholm och Uppsala i samband med att järnvägen byggs ut till fyra spår.

– Vi vill att Trafikverket visar hur den plan som vi ska ta beslut om 2022 verkligen för oss närmare klimatmålen, om hur pendling för både män och kvinnor kan förenklas. Nu har jag också tillfört att de ska redovisa genus- och socioekonomiska effekter på det som föreslås, säger Tomas Eneroth till Dagens Nyheter.

Läs mer: Infrastrukturministern: ”Infra kan rädda jobb.”

Tomas Eneroths utspel kommer efter en diskussion där behovet av nya bilvägar och höghastighetsjärnvägar ställts mot behovet av utbyggd regional och lokal kollektivtrafik. Flera debattörer hävdar att det förstnämnda gynnar främst välbärgade personer av manligt kön medan kvinnor och unga nyttjar det sistnämnda i högre grad.

Arbetet med den nya nationella infrastrukturplanen som ska gälla 2022-2033 har redan inletts. Den 30 oktober ska Trafikverket redovisa underlag för den kommande planens inriktning. Underlaget ska ut på remiss och sedan användas i regeringens kommande infrastrukturproposition.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev