Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ministerbesök i det första Attefallshuset

Publicerad: 21 mars 2014, 11:29

Bild 1/2  Bostadsminister Stefan Attefall (KD), Tomas Tjajkovski från företaget Sommarnöjen och finansminister Anders Borg (M) går husesyn i Attefallshuset. Foto: Mattias de Frumerie

Foto: Mattias de Frumerie

Regeringen har lämnat en proposition om det så kallade Attefallshuset till riksdagen. I samband med att regeringen fattade beslut om propositionen den 20 mars besökte bostadsminister Stefan Attefall (KD) och finansminister Anders Borg (M) en första prototyp av ett Attefallshus som tillfälligt ställdes upp på Norrmalmstorg i centrala Stockholm.


Propositionen ”Nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov” ska göra det lättare för villaägare att inreda ytterligare en bostad i sin villa. Det ska också bli tillåtet att utan bygglov bygga ett komplementbostadshus på 25 kvadratmeter. Komplementbostadshuset har fått namnet Attefallshus.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) hoppas att de förenklade reglerna ska bidra till att lösa bostadsbristen genom att fler privatpersoner väljer att hyra ut delar av sin bostad.

Propositionen har fått kritik av lagrådet, bland annat för att grannar inte har möjlighet att överklaga bygget av ett Attefallshus.

Men småhusbranschen har reagerat positivt på förslaget. Det var Trä- och Möbelföretagen som böjd in de två ministrarna att besöka Attefallshuset på Norrmalmstorg i Stockholm och småhusföretaget Sommarnöjen stod bakom prototypen. Även hustillverkaren Enkelrum har lanserat sitt första Attefallshus.

Riksdagen ska ta ställning till propositionen i början av juni. Målsättningen är att lagändringarna ska träda i kraft den 2 juli 2014.

Propositionens förslag på lagändringar

■ Ett komplementbostadshus på högst 25 kvadratmeter ska kunna uppföras utan bygglov. Anmälan ska göras till kommunens byggnadsnämnd. Husen ska kunna användas som permanentbostad.
■ En tillbyggnad på högst 15 kvadratmeter får göras utan bygglov på ett en- eller tvåbostadshus. Anmälan ska göras till kommunens byggnadsnämnd.
■ Ytterligare en bostad ska kunna inredas i ett enbostadshus, till exempel i källaren, utan bygglov. Anmälan ska göras till kommunens byggnadsnämnd.
■ Varken bygglov eller anmälan ska krävas för att bygga takkupor på ett en- eller tvåbostadshus. Det maximala antalet takkupor som får byggas utan bygglov är två.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.