Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ministern fick lära sig mer

Publicerad: 24 augusti 2018, 13:27

Ida Martelleur, arbetsledare på NCC, Åsa Lundmark, bitr. enhetschef för bygg och anläggning på Nacka kommun, Roger Eld, projektledare Nacka kommun, bostadsminister Peter Eriksson och Annika Grönberg, avdelningschef Bostad Stockholm, NCC.

Foto: Johanna Åfreds

NCC:s arbete för att rekrytera och behålla kvinnor var i fokus när bostadsminister Peter Eriksson besökte företaget i Nacka under gårdagen.


Ämnen i artikeln:

NCCPeter Eriksson

Ida Martelleur, arbetsledare, Jessica Bergendahl, projektchef Affär och Annika Grönberg, avdelningschef Bostad Stockholm är alla anställda på NCC. De tillhörde den grupp som under torsdagen tog emot bostadsminister Peter Eriksson på bygget av Myrsjöskolan i Nacka. Ministern fick veta mer om hur NCC arbetar för att öka antalet kvinnor i företaget och i branschen. På just denna arbetsplats har två kvinnor varit arbetsledare.

– Förut när det fanns två kvinnor delades de ofta upp på olika projekt, med tanken att det var bra om det i alla fall fanns en kvinna på varje bygge. Nu har vi börjat tänka på annat vis. Det kan vara viktigt att det finns en kritisk massa, där kvinnorna känner att de har hjälp och stöd av varandra om de är flera ute på samma arbetsplats, säger Annika Grönberg.

Ida Martelleur, som är en av dessa arbetsledare, håller med. Hon påpekar även hur viktigt det har varit för henne att få komma till en arbetsplats där värdegrunden sitter i väggarna.

– Finns det redan en uppbyggd tolerant kultur smittar det av sig på de som kommer nya. Vi har varit ett så himla bra gäng här. Men jag kan tänka mig att det kan vara tvärtom också ute på byggen, att det som är negativt och sitter i väggarna snabbt blir den normala attityden för de som är nya, säger Ida Martelleur.

Hon och kollegorna välkomnar att uppdragsgivarna börjar ställa krav på entreprenörerna om att ha en arbetsledning och team med mångfald.

– Snälla, ställ krav på oss. Jag är förvånad över att kunderna ställer så få krav. Många av de som kommer på anställningsintervju till oss ställer däremot höga krav på jämställdhet. Nu blir vi pressade av de talanger vi söker och det är bra för då tvingas vi accelerera, säger Jessica Bergendahl.

Biträdande enhetschef för bygg och anläggning på Nacka kommun, Åsa Lundmark, företräder beställaren. Kommunen och NCC har sedan 2015 arbetat med att utveckla sammanlagt 13 skolor, förskolor och idrottshallar i ett partneringpaket.

– Jag tror att partnering, som främjar samarbete och mjuka parametrar, gör att kvinnor lättare trivs. I och med att vi jobbar tillsammans fem plus tre år har vi också möjlighet att bygga organisationen tillsammans på ett sätt som till exempel gynnar mångfald, säger hon.

– Ja, och då går det också lättare att göra karriär inom ett projekt, påpekar Annika Grönberg.

Några exempel på hur NCC provat nya vägar på senare tid är kopplingen säkerhet och jämställdhet. Den årliga säkerhetsveckan i år hade fokus på jämställdhet bland annat inom region Bostad Stockholm.

– Det var en kurs på tre timmar som nu sprider sig i organisationen. Det blev en ögonöppnare för många som fick syn på dolda strukturer, enligt Annika Grönberg.

Tankar finns även inom Bostad Stockholm att starta ett projekt med kvinnliga vuxenlärlingar. En annan nyhet är försöken med maskerade anbud.

– Vi har nyligen provat att lämna in neutrala och bildlösa CV:n för bedömning av kompetens, säger Annika Grönberg.

NCC har idag 13,5 procent kvinnor totalt i företaget och 13,7 procent av samtliga chefer är kvinnor. Regeringen å sin sida satte under året upp målet att minst 25 procent av de som nyanställs i branschen ska vara kvinnor senast 2030. Så vad har regeringen gjort för att närma sig målet?

– Vi har bland annat kallat branschen till möten för att få en förändring och det tror jag har haft effekt. Det är viktigt att visa att det finns intresse och engagemang från politiken. Inom utbildningsdepartementet finns fler satsningar, bland annat på syo-konsulenter, säger Peter Eriksson.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

NCCPeter Eriksson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.