Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ministern kallar till sig bygg om sprängningar

Publicerad: 11 februari 2020, 10:34

En av sprängningarna under januari 2020 skedde i Husby.

”Vi har inte fått några indikationer om att sprängämnen stjäls. Det ska bli spännande att höra om myndigheterna har annan information”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.


Misstankar om att sprängmedel på drift från byggarbetsplatser använts i den senaste tidens sprängningar gör att inrikesminister Mikael Damberg kallar byggbranschen till sig. På onsdag den 12 februari är det dags för ett rundabordssamtal dit bland annat Byggföretagen, Byggnads, Bergsprängningsentreprenörernas förening, intresseorganisationen KCEM, Polisen, Totalförsvarets forskningsinstitut, Arbetsmiljöverket och MSB kallats. Men exakt vad som kommer att tas upp vet inte de inkallade. Mikael Niordson är vd för KCEM, en intresseorganisationen för sprängämnesindustrin i Sverige som fokuserar på säkerhet.

– Det framgår inte av inbjudan exakt vad det ska handla om så det är lite svårt att förbereda sig, säger han.

För att kunna veta vilken sorts sprängämne som använts vid en sprängning krävs analys på molekylnivå, enligt Mikael Niordson.

– Jag har inga indikationer från våra medlemmar om att de bestulits på sprängämnen. Hade det skett skulle de ha gjort polisanmälan.

Vill hjälpa till där det behövs

I intresseorganisationen KCEM ingår i stort sett alla bolag i Norden som tillverkar explosiva varor. Mikael Niordson berättar att EU för några år sedan införde en märkning av allt explosivt material som gör att varje produkt går att spåra längs hela kedjan från tillverkare till användare.

– Var det läcker längs kedjan vet jag inte. Det blir bra om vi kan få indikationer på mötet med ministern och myndigheterna så att vi kan vara med och hjälpa till och täppa till där det behövs, säger Mikael Niordson.

Inte heller Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen, har fått några signaler från medlemsföretagen om att sprängmedel ofta hamnar på drift.

– Vi gjorde en koll bland våra medlemmar under förra året gällande stölder. De uppger att stölder generellt ökar, men inte att det skulle handla om sprängämnen, säger hon.

Hon ser fram emot att få veta mer under träffen på onsdag.

– Finns det fakta och belägg så kan vi agera utefter det, säger hon.

Får dagliga rapporter

Även Johan Lindholm, Byggnads ordförande, kommer att delta på mötet:
– Det här är en viktig fråga som berör hela samhället, alla som kan måste bidra. Och om stor del av sprängmedlen som används av kriminella visar sig komma från byggarbetsplatser, måste givetvis alla i branschen dra sitt strå till stacken, säger Johan Lindholm.

Byggnads får enligt honom dagligen in rapporter om bristande säkerhet på arbetsplatser från skyddsombud och medlemmar.

– Men de har inte rört sprängmedel. Så vi kan egentligen bara hänvisa till polisens analys i den frågan, säger Johan Lindholm.

Polisen svarar att Nationella operativa avdelningens (NOA) underrättelseenhet gör bedömningen att sprängmedel som används i kriminella konflikter till största delen kommer från företag som har licens för legal import och innehav av sprängmedel.

– Det pågår  ett samarbete mellan polisen, säkerhetspolisen, FOI, MSB med flera där vi bland annat arbetar för att få mer kunskap om detta, och öka samhällets förmåga att förhindra att legala sprängämnen används illegalt, skriver Polisen i ett mejlsvar till Byggindustrin.

Per Strängberg är pressansvarig hos inrikesminister Mikael Damberg. Han hänvisar till uppgifter som de fått från Polismyndigheten om att den senaste tidens sprängningar förorsakats av sprängämnen som inte är militära utan kommer från bland annat byggarbetsplatser.

– Polisen har uppgett för oss att en ansenlig del kan komma från byggarbetsplatser. Men det har inte funnits så mycket kunskap om var sprängmedel kommer ifrån, om det handlar om införsel eller om det kommer från Sverige. Vi vill skapa oss en bild av problemet och har därför kallat till oss branschen, säger Per Strängberg.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.