Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ministerns sju orosmoln

Publicerad: 28 maj 2014, 10:48

Trassel i riksdagen, hämmande subventionsförhoppningar och allt för stor och ensidig fokusering på hushållens skuldkvot. Det är några av ”hotbilderna” som bostadsminister Stefan Attefall lever med under mandatperiodens slutskede.


Bostadsminister Stefan Attefall (KD) besökte Bofrämjandets vårseminarium i Stockholm förra veckan. Han håller på att summera mandatperioden.

– Vi har gått från 64 utredningar till 112 skarpa lagförlag, säger Stefan Attefall.

Han är nöjd, men ser också hotbilder.

Här är hoten som riskerar att hålla Stefan Attefall vaken på nätterna:

¤ En riksdagsmajoritet gör tummen ner för de lagda bostadspolitiska förslagen.

¤ Förväntningar på kommande subventioner stoppar nyproduktionen av hyresrätter.

¤ Det pågående reformarbetet avstannar efter valet.

¤ Vi får en felaktig hantering av hushållen skuldsituation. Om allt fokus riktas mot skuldsättningskvoter riskerar nybyggandet av bostäder att strypas.

¤ Avskrivningsdebatten för bostadsrättsföreningar.

– En rak avskrivning istället för en progressiv påverkar inte likviditeten hos de enskilda bostadsrättsföreningarna. Men allt det här gör att folk blir oroliga, säger Stefan Attefall.

¤ Om ekonomin ångar på och vi får överhettning lär byggkostnaderna dra i höjden och räntorna stiga.

¤ En alltmer orolig omvärld skulle slå mot finansieringsviljan och framtidstron.

– Det är långa ledtider i arbetet med att förändra bostadsmarknaden. Men det positiva just nu är att bostadsbyggandet vänder uppåt. Förra året ökade bostadsbyggandet med nästan 50 procent, säger Stefan Attefall.

– Nu har vi fått siffrorna för första kvartalet, en ökning med 29 procent. Prognosen nu pekar mot 38 000 påbörjade bostäder under 2015 och det är bra fart i för både bostadsrätter och hyresrätter, vilket är intressant att notera, säger Stefan Attefall.

Moderator Hans Lind: ”Du är uppenbarligen inte helt överens med finansdepartementet och Riksbanken. Vad skulle du göra om du fick bestämma helt själv?”

– Bolånetakets baksida är att yngre hushåll med god ekonomi, men inte har så mycket kapital, helt enkelt inte kommer in på bostadsmarknaden. Det är något som småhusbranschen påtalat länge. Jag skulle vilja göra bolånetagen ”intelligentare”. Vi skulle kunna ha mjukare tak för nyproducerade bostäder och lite stramare för andrahandsbostäder. Sedan får bankerna göra vettiga kreditvärderingar utifrån det, säger Stefan Attefall.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.