måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Moderaterna tar byggkampen

Publicerad: 3 juli 2014, 14:25

Fredrik Reinfeldt höll presskonferens på Moderaternas dag i Almedalen. Foto: Mattias de Frumerie

Foto: Mattias de Frumerie

Moderaterna satsar på byggfrågor under årets politikervecka i Almedalen. I går onsdag presenterade Alliansen det så kallade Sverigebygget med stora investeringar i bostäder och infrastruktur. I dag inledde Moderaterna sin dag i Almedalen med att lova 20 000 nya studentbostäder till 2020.

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014Politik

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


När Fredrik Reinfeldt höll presskonferens i Almedalen i samband med Moderaternas dag var byggfrågorna i fokus. Han berättade att Moderaterna vill utöka Alliansens Sverigebygge till att även omfatta 3 000 nya studentbostäder per år vilket skulle ge 20 000 nya studentbostäder till 2020. I dag byggs cirka 1 500 studentbostäder per år.

En åtgärd som Moderaterna föreslår för att öka byggandet av studentbostäder är att ändra byggreglerna för studentbostäder. Det arbetet har redan påbörjats. Den 1 juli 2014 trädde en regelförändring i kraft som gör det möjligt att minska ytan per studentlägenhet från 27 till 16 kvadratmeter.

– Så fort man ska göra avregleringar för att öka bostadsbyggandet har man få vänner i politiken. Det handlar inte om att ta bort regler utan om att vrida på många små rattar. Där är vi inte alls överens med oppositionen, sa Fredrik Reinfeldt under presskonferensen.

En annan åtgärd som Moderaterna föreslår är att tillsätta en så kallad studentbostadsförhandlare. Förhandlaren ska öka tillgången på mark för studentbostadsprojekt genom att samråda med myndigheter om att sälja eller hyra ut deras mark till studentbostäder. Förhandlaren ska dessutom samråda med byggföretag som är intresserade av att bygga på marken.

Moderaterna vill även utöka Akademiska Hus uppdrag till att omfatta byggande och ägande av studentbostäder.

– Akademiska Hus behöver bli en aktör på studentbostadsmarknaden, sa Fredrik Reinfeldt.

Moderaternas fjärde åtgärd som syftar till att öka bostadsbyggandet är en ny tunnelbanestation i Stockholm. Stationen ska ligga i campusområdet Albano som planeras mellan KTH och Stockholms universitet.

Relaterade artiklar

Alliansens superpaket för infra boende och jobb 

Frågetecken kring Alliansens byggsatsning

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev