Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Moderaternas bostadspolitk

Publicerad: 30 augusti 2018, 04:17

Mats Green, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, om ...


Ämnen i artikeln:

val 2019

Bostadsbristen: Grundproblemet med bostadsbristen är så stort och övermäktigt att man i den politiska debatten inte riktigt mäktar med det. Då börjar man bryta ut frågor som är lättare att diskutera, alltifrån amorteringskrav och strandskydd till ränteavdrag. Vi måste istället gå tillbaka till det stora, svåra, otacksamma grundproblemet, det vill säga bristen på bostäder och se till att få ut fler bostäder på marknaden. Dels genom nyproduktion men också genom att utnyttja det befintliga beståndet.

Planprocessen: Det behövs en snabbare planprocess, den skulle kunna halveras, det går inte att lösa bostadsproblemen med att fingra på marginalerna. Det som har gjort hittills har klippt några veckor, jag skulle vilja ta bort två år från planprocessen till att börja med. Led i det är att göra detaljplanen frivillig för kommunerna samtidigt som översiktsplanen förstärks juridiskt. Tillåt byggherrarna själva ta fram förslag på detaljplan och snäva in sakägarkretsen för överklaganden så att det bara går att överklaga en gång. Staten ska samla sig till ett yttrande.

Stimulera ägande av bostäder: Då får du fart på småhusindustri, ägarlägenheter och bostadsrätter. Det är bra för så många som möjligt att äga sin bostad, det är det långsiktigt billigaste boendet och det du äger vårdar du. Ägandet är grunden i bostadsmarknaden och grunden i bostadsproduktionen och grunden i bostadspolitiken. Det är viktigt att i synnerhet de som har lägre inkomster också får chansen att äga. Hur fler ska ha möjlighet till det sitter vi och tittar på åtgärder till, att se över bolånetaket skulle kunna vara en del.

Hyresrätten: Är det enskilt dyraste boendet näst hotell i Sverige. Men vi behöver få till en fungerande spotmarknad i synnerhet i tillväxtregionerna för hyresrätter, så att det går att få en bostad snabbt vid ändrade livsförhållanden. Vi behöver fler olika typer av hyresrätter i olika prisklasser och med olika standarder, där måste vi se över byggregler och normer.

Rörligheten: Det måste bli lättare att hyra ut bostäder eller delar av bostäder. Det skulle snabbt få stora och positiva effekter på bostadsmarknaden. Nyproduktion är viktigt men det glöms lätt bort att det befintliga beståndet är vår viktigaste resurs.

Bostadspolitiska samtal: Behövs efter valet och då kan inget parti sitta med några heliga kor. Här bör allt lyftas upp och vi behöver ta ett helhetsgrepp. I och med att bostadspolitiken har så stor påverkan på enskilda och Sverige som land krävs det. Jag har ett tydligt mandat från min partiledare att få till stånd blocköverskridande diskussioner och alla viktiga frågor ska upp på bordet. Vi har inga heliga kor i detta.

Investeringsstöden: De är en katastrof. Det handlar om drygt 11 miljarder under hela planperioden. Av det är det bara drygt 7 procent som har utnyttjats. Det har gått till de besuttna på bostadsmarknaden, de som redan har kötid eller redan är inne på bostadsmarknaden. Stöden går heller inte till de delar av landet där behovet är som störst. Vi tror inte på att ge stora skattepengar till privata byggbolag.

Amorteringskrav: Vi har varit skeptiska till det senaste amorteringskravet, vi vill stimulera ägande. Det är osäkert om det fått den avsedda effekten, en del tyder på att blancolånen ökar i samma utsträckning.

Energi och miljö: Viktigt att politiken sätter ramarna och målen, men teknik och materialneutralitet måste vara helig. Industrin och vetenskapen ska lösa det, politiken ska inte gå in och stötta enskilda material. Bygg och anläggningsbranschen står för stor klimatpåverkan och det behöver ständigt ses över. Livscykelanalysen behöver ses över, den ska inte gälla 30 eller 60 år.

Produktivitet: Den är inte på långa vägar vad den borde vara i byggsektorn. Ingen annan sektor hade överlevt med den dåliga produktivitetsutvecklingen. Ibland kan vi se att det tar längre tid nu att sätta upp ett hus än vad det gjorde på 80-talet och det säger en hel del. Anledningar är dålig konkurrens, att vi behöver fler standardiserade processer och ökad digitalisering i bygglovsprocesserna.

Rot-avdraget: Det är väldigt bra. Men kom ihåg att det kom inte till för att stötta byggsektorn utan för att göra en delvis svart sektor vitare och vi har sett goda sådana effekter. Men Rot skulle kunna utvecklas och vi kommer att återkomma med en mängd sätt som det skulle kunna göras på.

Relaterade artiklar

Partierna lägger korten på bordet

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

val 2019

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.