Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Möte hos Anna Johansson om hållbara transporter

Publicerad: 12 september 2016, 14:25

Näringsdepartementet och infrastrukturminister Anna Johansson träffade fredagen den 9 september inbjudna företrädare för de myndigheter, organisationer och företag som lämnat yttranden under regeringens arbete med en nationell plan för ett hållbart transportsystem.


Sveriges Byggindustrier, som inte fanns inte med på sändlistan men hade ändå tagit fram ett yttrande till Näringsdepartementet och deltog även i mötet.

”Vi anser att innehållet i underlaget sätter förutsättningarna för den kommande planperioden även inom områden där våra medlemmar påtagligt kan bidra till en positiv utveckling av Sveriges infrastruktur”, betonade Sveriges Byggindustrier i yttrandet.

”Regeringens mål med 700 000 nya bostäder måste tydligare prägla satsningarna i transportinfrastrukturen. En översyn av dagens modell för samhällsekonomiska kalkyler bör ske. I det sammanhanget bör även kopplingen mellan bostadsnyttor och infrastruktursatsningar stärkas.”

Befolkningstillväxten, urbaniseringen, bostadsbristen, miljöbelastningen, energieffektiviteten och global konkurrens är några av de utmaningar Sverige är mitt uppe i. En väl fungerande infrastruktur blir avgörande för hur framgångsrikt dessa utmaningar hanteras, enligt Sveriges Byggindustrier.

I beräkningar som Sveriges Byggindustrier tidigare tagit fram i samarbete med IVA, Ingenjörsvetenskapsakademin, i en rapport 2014, jämfördes byggprocessens klimatpåverkan med trafikens. Den är i samma storleksordning som utsläppen från alla personbilar i Sverige.

I rapporten ”Klimatpåverkan från byggprocessen”, rekommenderade Sveriges Byggindustrier och IVA att regeringen ger Trafikverket och Boverket uppdrag att utveckla upphandlingsmodeller i samarbete med branschen för att stimulera till minskad klimatbelastning.

Staffan Åkerlund, chefredaktör Byggindustrin

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.