Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

MP Göteborg: "Vi kräver nollutsläpp på kommunala tjänsteresor"

Publicerad: 22 augusti 2018, 12:37

Miljöpartiet i Göteborg vill skärpa kraven för stadens tjänsteresor så att utsläppen från resor i tjänsten blir noll.


– Vi vill skapa ett samhälle som gör det lättare att resa mer klimatsmart. Det som görs i dag räcker inte. Utsläppen måste bli noll. Flygandet måste minskas radikalt och klimatkompensationen måste bli större, säger Ulf Kamne, (MP), miljökommunalråd i Göteborg.

I kommunen arbetar över 50 000 personer som i olika utsträckning reser i tjänsten. Hur man reser har betydelse för klimatet. Enligt Trafikverkets beräkningar har en flygresa mer än 200 gånger större klimatpåverkan än en tågresa.

Växthusgasutsläppen från stadens tjänsteresor har minskat sedan 2010 men ligger fortfarande på över 5000 ton. Flyget står för en väldigt stor andel. Även bilresor bidrar till stora utsläpp, beroende på bränsle.

– Genom att ersätta bilresor med miljövänligare och mer energieffektiva alternativ som att gå, cykla, ta bussen eller tåget minskar vi utsläppen. Och ibland även digitala resfria möten, säger Ulf Kamne.

2009 var Göteborg en av de första kommunerna att införa ett internt klimatkompensationssystem, som inspirerat andra kommuner och landsting att göra samma sak. Kompensationen innebär att stadens förvaltningar och bolag ska beräkna sina klimatpåverkande utsläpp från resor i tjänsten och kompensera dessa med investeringar i åtgärder som minskar utsläppen i framtiden.

I rapporten ”Fossilfritt Göteborg - vad krävs?” har stadens Miljöförvaltning listat 83 åtgärder listade som alla behöver genomföras för att staden ska leva upp till Parisavtalets mål om 1,5-graders uppvärmning. Göteborgs stad har reda en resepolicy som ska styra mot mer hållbara resval.

– Men resepolicyn behöver stramas upp och vi behöver säkerställa att den följs av alla som arbetar i staden. Vi vill klargöra att flyget är ett ”sistahandsval”. Ingen ska heller kunna flyga omvägar för kommunens skattepengar för att tjäna in flygbonus, det som tyvärr hände inom Moderaterna, säger Ulf Kamne.

Men Miljöpartiet anser att det nu behöver vi ta nästa steg.

– Vi kommer att behöva flyga även i framtiden, men vi ska göra det sällan och med största möjliga miljöhänsyn. Och flygresorna måste klimatkompenseras mer, säger Ulf Kamne.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.