lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

MP och bostadsministern hoppar av regeringen

Publicerad: 24 november 2021, 16:11

Bostadsminister Märta Stenevi (MP) och Miljöpartiet hoppar av regeringssamarbetet.

Foto: Nicklas Thegerström

Efter en turbulent budgetvoteringsdag meddelar Miljöpartiet att partiet lämnar regeringen. Nu inleds därmed en ny statsministeromröstning – bara några timmar efter att Magdalena Andersson tillträdde som landets första kvinnliga statsminister ber även hon att få bli entledigad.

Ämnen i artikeln:

bostadsministernMiljöpartietPolitik

Miljöpartiets beslut grundar sig i att man inte kan stödja den borgerliga budgeten som röstades igenom under onsdagseftermiddagen, vilket innebär att även Magdalena Andersson, redan måste begära sitt entledigande som statsminister, bara några timmar efter sitt tillträde.

Vi har under hösten ägna sena nätter åt att förhandla med Centerpartiet om bättre strandskydd och skydd om skogen. Ändå har de för första gången framförhandlat en budget som är framtagen av ett högerextremt parti.

– Vi har under hösten ägna sena nätter åt att förhandla med Centerpartiet om bättre strandskydd och skydd om skogen. Ändå har de för första gången framförhandlat en budget som är framtagen av ett högerextremt parti, säger Märta Stenevi (MP) under onsdagens pressträff.

Hon fortsätter: 

– Vi har sökt regeringsmakten för att föra grön politik, vi kan inte sitta i en regering som tvingas genomföra politik som SD förhandlat fram, som gör skillnad på folk och folk, slaktar miljöbudgeten och ökar utsläppen.

Läs även: Bostadsministern om cementkrisen: ”Det är anmärkningsvärt att byggsektorn varit så beroende av en enda anläggning” 

Miljöpartiet ställer sig bakom Magdalena Andersson som statsminister, men söker förhandlingar med andra partier för att kunna göra det. 

– Om tio månader är det dags för svenska folket att lägga sin röst, då går Miljöpartiet till val. Vi vill bygga ett klimatsmart och rättvist Sverige. Vi kommer aldrig att bidra till normaliseringen av Sverigedemokraternas politik, säger Märta Stenevi. 

Detta meddelades strax efter att budgetalternativet från M, KD och SD vunnit i riksdagsomröstningen mot regeringens budget med siffrorna 154-143.

Läs även: Nytt lagförslag: Inför ny aktör i byggprocessen 

Detta innebär att riksdagen på nytt behöver ta ställning till vem som ska bli statsminister och hur partisammansättningen för den nya regeringen ska se ut. 

Nyvalda statsministern kliver av

För Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson (S) blev det en tuff första dag med en nedröstad budget och ett parti som lämnade regeringen. På onsdagskvällen begärde hon därmed om att bli entledigad som statsminister. 

– Enligt konstitutionell praxis så bör en koalitionsregering avgå när ett parti lämnar. För mig handlar det om respekt, men jag vill heller inte leda en regering där det kan finnas grund att ifrågasätta dess legitimitet, sa hon på pressträffen. 

Härnäst behöver riksdagen därmed på nytt ta ställning till vem som ska bli statsminister och hur partisammansättningen för den nya regeringen ska se ut. Magdalena Andersson meddelar samtidigt att hon är redo att komma tillbaka som statsminister med en renodlad S-regering. 

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev