fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Muminpark och simhall heta valfrågor lokalt

Publicerad: 10 september 2018, 12:10

Muminparken ledde till etablerandet av nytt parti i Karlstad.

I årets val har byggfrågor både lett till både folkomröstning och nya partier på flera håll i landet.

Ämnen i artikeln:

MuminparkbyggpolitikPolitikGislavedKarlstad


I Karlstad har frågan om etablerandet av en Muminpark väckt ilska. Karlstadpartiet Livskvalitet grundades så sent som i mars i år och fick när kommunalvalets alla röster var räknade 4,8 procent.

Partiet föddes ”som en del av den medborgerliga reaktionen mot kommunens planer på att kommersialisera och inhägna delar av det kommunala friluftsområdet Skutberget. Frågan kom för många att bli droppen som fick bägaren att rinna över av längtan efter en ny färdriktning i den lokala politiken”, skriver partiet på sin hemsida.

Läs även: Byggfråga avgör valet i Göteborg

Mer exakt handlade det om en reaktion på planerna om att låta ett finskt företag bygga en park med Mumintema i en del av friluftsområdet Skutberget vid Vänerns strand.

Av de fyra folkomröstningar som hölls i landet på valdagen rörde två av dem byggfrågor. Den ena handlade om att invånarna i Gislaveds kommun fick rösta om var den nya simhallen ska ligga. Det preliminära resultatet visar att det är i Gisle den kommer att hamna och inte i Mossarp. Den gamla simhallen ligger redan i Gisle och det alternativet fick ungefär dubbelt så många röster som Mossarp.

Även Ljusnarsbergsborna fick folkomrösta om den nuvarande idrottshallen enbart ska renoveras eller samtidigt också byggas ut till fullstor hall. Där finns inget resultat ännu.

– Vi har inte räknat alla rösterna än och det kommer först och främst delges valnämnden som sedan informerar kommunfullmäktige om resultatet. Vilken som sedan blir konsekvensen är oklar eftersom folkomröstningar alltid enbart är rådgivande. Så man kan säga att frågan inte är avgjord än, säger Anders Andersson, kanslichef, Ljusnarsbergs kommun.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev