Politik
"Naivt, viktig signal, tummetott": Branschens reaktioner på regeringsbeskedet
Publicerad: 26 juni 2023, 12:15
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Foto: Byggnads / Hyresgästföreningen / Byggföretagen
Reaktionerna på regeringens två bostadspolitiska nyheter, om presumtionshyror vid nybyggnation och förenklad andrahandsuthyrning, är blandade. Flera branschröster vill se snabbare utredningar.
Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd konstaterar att regeringen visar krisinsikt med beskedet.
– Det var en viktig signal att både finansminister Elisabet Svantesson och bostadsminister Andreas Carlson gemensamt presenterade utredningen. Det visar på krisinsikt och förståelse kring hur avgörande bostadsbyggandet är för BNP-utvecklingen och hela samhällsbygget. Reformerna kommer att göra skillnad framåt och vi ser fram emot fler pressträffar om hur byggkrisen kan mildras här och nu, säger hon i en kommentar.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
För Byggnads blev beskedet som lämnades strax före midsommar däremot "en besvikelse".
– Jag hade höga förväntningar, men det blev bara en tummetott. Krisen är på riktigt och då behövs kraftfullt politiskt ledarskap, kommenterar förbundsordförande Johan Lindholm.
Framåt förväntar han sig fler bostadspolitiska satsningar redan i höstbudgeten med tanke på att 9 av 10 svenskar bor i en kommun med bostadsbrist.
Bostadskrisen är ett svek mot en hel generation unga.
– Bostadskrisen är ett svek mot en hel generation unga som kommer att få det betydligt svårare att flytta till eget boende. Om regeringen för en passiv bostadspolitik kommer företag gå i konkurs och Sverige riskerar att drabbas av förödande kompetensförluster i form av både byggarbetare och ingenjörer som försvinner.
Läs även: Bostadsbyggande: Ny prognos dissar tidigare prognoser – måste halveras
Lindholm vill bland annat se blocköverskridande överenskommelser för ett nytt utökat investeringsstöd och en nationell bostadsstrategi där kommuner ges ekonomiska incitament för att frigöra mark och bygga mer i enlighet med behovet.
Mer om utredningen
• En särskild utredare ska föreslå hur reglerna om privatpersoners uthyrning av bostäder kan ändras för att underlätta sådan uthyrning och se över reglerna om ändring av presumtionshyror.
• Syftet är att främja ett bättre utnyttjande av det befintliga bostadsbeståndet och att säkerställa ett väl fungerande presumtionshyressystem som ger goda förutsättningar för nyproduktion av hyresbostäder.
• Utredaren ska bedöma hur reglerna i lagen (2012:978) om uthyrning av egen bostad om lagens tillämpningsområde och hyressättning bör utformas för att bli tydligare, mer förutsebara och enklare att tillämpa, föreslå utökade möjligheter att hyra ut en bostadsrättslägenhet i andra hand, bedöma hur hyrorna för nyproducerade hyreslägenheter bör kunna ändras under presumtionstiden, och lämna nödvändiga författningsförslag.
Källa: Regeringen
Det går för långsamt
Att regelöversynen för presumtionshyror ska redovisas i ett delbetänkande först senast den 2 september 2024 och resten den 3 mars 2025 är något som oroar både Fastighetsägarna och Heimstaden.
Byggkrisen är nu så allvarlig att det inte går att vänta över ett år på att reglerna för presumtionshyror ses över.
– Byggkrisen är nu så allvarlig att det inte går att vänta över ett år på att reglerna för presumtionshyror ses över. Regeländringarna borde vara på plats redan under början av nästa år för att få effekt på byggandet. Snabbutredningar på tre månader har gjorts tidigare och borde gå att göra även här, kommenterar Anders Holmestig, vd på Fastighetsägarna.
Kent Persson, samhällspolitisk chef, Heimstaden.
Foto: Anders Sällström
– Vi är oroliga för att regeringens utredning tar för lång tid. Det innebär att vi har minst två förlorade år framför oss där byggandet av nya hyresrätter kommer vara mycket lågt. Nyproduktionssituationen kräver snabbare hantering, kommenterar Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden.
Återställandet av presumtionshyressystem rättar enligt honom heller inte till problemen med de årliga hyresjusteringarna, vilket också påverkar investeringsviljan. För bättre förutsägbarhet vill bolaget snarare se fri hyressättning inom nyproduktionen, som det redan finns en färdig utredning för.
Naivt förslag
Bakgrunden till utredningen (dir. 2023:92) som tillsattes den 22 juni är en presumptionshyresdom från förra året som skapade problem för bostadsutvecklarna, vilket Hyresgästföreningen också varit kritiska till.
– Hyresförhandlingarna är lokala förhandlingar och ska fortsätta vara så, inte styras av snäva hovrättsdomar. Vi ser fram emot att delta i utredningen och komma med våra perspektiv, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder i en kommentar.
Hon tror inte heller att det räcker med en översyn av presumtionshyressystemet för att lösa bostadsbristen.
Att tro att det är en quick fix när byggandet faller och bostadsbristen är enorm, är naivt.
– Att tro att det är en quick fix när byggandet faller och bostadsbristen är enorm, är naivt. Vi behöver stora investeringar om vi ska se till att hålla uppe byggandet under den här lågkonjunkturen, samt komma till bukt med den bostadsbrist som skapar stora problem för individer.
Hyresgästföreningen ser dessutom regeringens nyhet om förenklingar för privatuthyrning som "oroväckande", där bostadsägare kan tjäna ännu mer pengar utöver dagens ränteavdrag och ROT som kostade staten 35 miljarder kronor förra året.
– Ingenstans finns hyresgästperspektivet eller den byggboost som faktiskt skulle behövas för att lösa bostadsbristen. De stora investeringar som behövs kan inte lösas genom extra tusenlappar i fickan på villaägare. Den svenska modellen bygger på att vi har professionella hyresvärdar som tar värdskapet på allvar, inte hobbyvärdar med korta kontrakt och osäkra villkor, säger Marie Linder.