Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nästan alla kommunpolitiker vill bygga mer

Publicerad: 8 maj 2017, 15:35

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier. Foto: Rosie Alm

När Sveriges kommunpolitiker svarar på frågan om hur stort behovet av nybyggnation är svarar drygt 90 procent att det är ganska, eller mycket stort. Det finns vissa partipolitiska skillnader när det gäller synen på vad som är de största hindren för nybyggnation vilket framkommer i en ny undersökning.

Ämnen i artikeln:

Politikbostadsutvecklingbostadsbrist

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Sveriges Byggindustrier har med hjälp av Demoskop gjort en stor genomlysning av vad svenska kommunpolitiker har för uppfattningar i bland annat flera byggrelaterade frågor. Totalt intervjuades närmare 4 200 kommunpolitiker.

Enigheten är stor om att det måste byggas mer bostäder. 92 procent av de tillfrågade politikerna anser att behovet av nya bostäder är stort. Även när det gäller behovet nya av lokaler för vård, skola och omsorg samt ny infrastruktur anser en klar majoritet, mellan 70 och 80 procent att det är stort.

När det gäller hindren för nybyggnation är det främst tre faktorer som politikerna anser vara tyngst – i fallande tyngd: överklaganden av detaljplaner, Strandskyddsregler och hushållens betalningsförmåga för hyresbostäder. Det är i synnerhet i storstadsregionerna som överklaganden uppges vara ett stort hinder. I turistkommuner är det istället strandskyddet som upplevs vara det största hindret och glesbygdskommuner uppges hushållens förmåga att ordna finansiering var det största hindret.

Partipolitiskt finns en del skillnader. Kommunpolitiker från MP och V upplever inte att strandskyddet utgör något större hinder för nybyggnation, medan centerpartister och moderater upplever det som ett stort hinder.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier anser att ett av de mer överraskande resultaten av undersökningen är just de politiska skillnaderna i synen på vad som hindrar nybyggnation.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev