söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nationella byggkrav kan bli verklighet 2015

Publicerad: 12 september 2013, 08:24

Regeringen föreslår att kommunernas möjlighet att ställa särkrav utöver de nationella reglerna vid byggande slopas. Målet är nyordningen ska träda i kraft under 2015. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) startar också en översyn av de nationella kraven för energiförbrukning i byggnader.

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitik

Förslaget att ta bort kommunernas möjligheter att ställa egna tekniska egenskapskrav, kommunala särkrav, vid byggandet syftar till att göra bostadsbyggandet mer effektivt och till att få fram fler bostäder. Tidigare i år har Byggskravsutredningen konstaterat att kostnaden för nya bostäder ökar med 10–15 procent som en följd av de särkrav som kommuner ställer utöver de nationella byggnormerna.

Byggskravsutredningen har fått både ris och ros. Kritikerna anser bland annat att nationella regler skulle sätta stopp för innovativa byggprojekt med miljöprofil. Mot inskränkningen i det kommunala självstyret finns också stark kritik.

Byggbranschen välkomnar regeringens förslag.

– Förslaget innebär att förutsättningarna att bygga bostäder rationellt och kostnadseffektivt ökar, vilket är oerhört glädjande, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

Enligt Stefan Attefall ska förslaget ut på remiss inom kort. Han vill samtidigt att de nationella kraven på byggnaders energiförbrukning skärps. En översyn av dagens regler ska påbörjas omgående skriver Stefan Attefall på DN Debatt den 12 september.

Även detta välkomnas av branschorganisationen Sveriges Byggindustrier.

– Vi deltar gärna i ett arbete med att ta fram nationella energikrav som inte gör det dyrare att bygga, säger Maria Brogren, Energi & Miljöchef  på Sveriges Byggindustrier.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev