Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

NCC jagar energiförbrukning

Publicerad: 26 Juni 2008, 11:43

NCC ska sänka energianvändningen i alla hus bolaget bygger. Med upp till en fjärdedel reducerad energiåtgång tar NCC ett rejält kliv längre än vad Boverket kräver.


Alla kontorshus som NCC bygger i de nordiska länderna ska vara anpassade till EU:s energimärkning Green Building. Det innebär att de ska ha minst 25 procent lägre energianvändning än byggnormen i respektive land.

– Beslutet togs under första kvartalet i år. Det kan finnas något projekt som är precis i byggstart som vi inte kan projektera om. Men allt som nu planeras och som har byggstart senare än andra kvartalet i år ska byggas enligt Green Building, säger Peter Wågström, vd på NCC Property Development Nordic.

NCC Boende i Sverige har tagit ett liknande beslut. Alla hus bolaget bygger ska från och med nu använda 20 procent mindre energi än kraven i BBR, Boverkets byggregler. NCC kallar dem lågenergihus för att skilja dem från de mer energisnåla passivhusen.

– Vi har gjort marknadsundersökningar som styrker att många privatpersoner är enormt intresserade energifrågan, säger Kerstin Gillsbro, chef för NCC Boende i Sverige.

Men det var bland kontorskunderna som efterfrågan först vaknade. Byggnaderna Kaggen i Västra hamnen i Malmö och Västerport på Kungsholmen i Stockholm var föregångarna. På NCC konstaterade man att de fungerar bra och att det inte fanns några hinder för att utvidga satsningen till hela Norden.

– Vi har fått ett antal projekt godkända i Finland, vi väntar på svar för projekt i Danmark och vi har en diskussion om hur vi kan lösa frågan för Norge, som ligger utanför EU men är med i EES-avtalet, säger Peter Wågström.

Satsningen omfattar även logistikanläggningar, köpcentrum och större butikslokaler, så kallade butikslådor, som El-giganten och Onoff. Den sista kategorin har visat sig vara en svårare nöt att knäcka.

– Ett av problemen vi ser där är att det nästan inte kostar något att värma upp sådana här hus, för hyresgästen har så mycket belysning. Så det stora problemet är inte vårt, utan vi måste se hur vi kan hjälpa hyresgästen att få ner sin elförbrukning, berättar Peter Wågström.

NCC:s finska fastighetsbolag har därför fått i uppdrag att utvärdera hur man kan bygga butikslådor enligt Green Building, eftersom det finska bolaget är ledande på handelsutveckling.

Bolaget kommer att söka Green Building-status för ett projekt i år. NCC Property Development Nordic ska sedan försöka lära sig av detta hur koncernen ska göra med övriga handelsprojekt.

– Vi bedömer att det är fullt möjligt men vi måste hitta rätt lösning, säger Peter Wågström.

Även NCC Boende i Sverige produktutvecklar för att kunna sänka energianvändningen ytterligare. Bolaget ska därför bygga ett passivhusprojekt i var och en av sina fyra regioner: Stockholm, Väst, Syd samt regionen Mellan & Nord.

Husen blir flerfamiljshus med bostadsrättslägenheter, berättar Kerstin Gillsbro. De ska byggas enligt den nya svenska definitionen för passivhus som tagits fram av organisationen Passivhuscentrum i samarbete med bland annat Energimyndigheten.

Först ut är region Stockholm, där försäljningen av lägenheter redan har satt i gång för de planerade passivhusen i Beckomberga. Projekten i de övriga regionerna är fortfarande på idéstadiet.

– Syftet är att vi vill lära oss den här tekniken, dels för oss själva och våra byggande enheter. Men också för att se hur kunder och marknad reagerar på en sådan här produkt, för det är ju ett lite annorlunda sätt att bo i ett sådant här hus, säger Kerstin Gillsbro.

Hon tror att energifrågan bara kommer att bli viktigare och viktigare. Det blir väldigt tydligt när hon träffar representanter för kommunerna. Deras intresse för att hitta alla typer av energieffektivt byggande och boende är enormt stort, berättar hon.

Därför blir de fyra passivhusprojekten även viktiga demonstrationsprojekt i kommunikationen med kommunerna och kommunala bostadsbolag, anser Kerstin Gillsbro.

– Vi är ju samhällsbyggare. Det gäller att vara med och driva utvecklingen så att vi får ett robust och hållbart samhälle, säger hon.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.