Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nej till valmöten - ja till politiska samtal

Publicerad: 8 september 2010, 06:37

Byggföretagen tillåter inte politiska möten, affischer eller annat politiskt material på arbetsplatsen.


Politiskt engagemang är positivt men hör hemma på medarbetarnas fritid. Det anser sex av Sveriges stora byggbolag. Inget av företagen tillåter politiska möten, affischer eller annat politiskt material på arbetsplatsen. Några tillåter tröjor med politiskt tryck, om alla skyddskläder bärs utanpå. Politiska samtal och rockmärken med politiskt budskap är ok hos alla bolag.

– Samtal kan man inte förhindra. Vi lever ju i ett fritt land och har yttrandefrihet, säger Bertil Nilsson, personal- och informationschef på Wäst-Bygg.

I våras, inför valrörelsens slutspurt, informerade branschorganisationen Sveriges Byggindustrier, BI, medlemsföretagen om juridiken kring politisk verksamhet på arbetsplatsen: De anställda har ingen laglig rätt att verka politiskt på arbetsplatsen men enskilda aktiviteter kan godkännas av företagsledningen. Politiska möten bör dock inte hållas på arbetstid, stod det i cirkuläret.

Dokumentet fick Hans Tilly, ordförande för fackförbundet Byggnads, att reagera. Den sista augusti publicerade Dagens Nyheter hans debattartikel: Att inte tillåta politiska möten på arbetsplatsen är ett hot mot det demokratiska samtalet. Det är på jobbet och i samtalet med arbetskamraterna som valet avgörs, anser Hans Tilly.

Byggindustrin ringer runt till sex större företag och en ganska enig bild blir tydlig. Om politiska möten eller talare tillåts är några av bolagen oroliga för att Socialdemokraterna kommer att dominera, eftersom partiet är starkt knutet till fackföreningsrörelsen.

Företagen vill hålla arbetsplatsen opolitisk. En byggnadsarbetare tjänar bra och långt ifrån alla anställda röstar på Socialdemokraterna, tror flera av dem som Byggindustrin pratat med. Om ett parti kommer måste alla riksdagspartierna få komma. Och då tar politiken alltför mycket tid från arbetet.

– Vi betalar lön till folk för att de ska jobba, säger Mats Pettersson, personaldirektör på NCC.

Han tar fram miniräknaren under intervjun. Sju partier som vardera håller ett möte på en timme på alla bolagets arbetsplatser motsvarar 30 årslöner i förlorad arbetstid, räknar han ut.

Inget av byggföretagen vill att politiska affischer sätts upp. Inte på utsidan av byggbodarna eftersom det inte ger ett professionellt intryck. Och inte på insidan eftersom ytan behövs till information som rör bygget och säkerheten.

– Byggbodens insida används redan till annat. Där sitter viktiga dokument som arbetsmiljöplan, kontrollplan och anhöriglistor, säger Jens Hoffmann, vd på Dipart.

Men åsikterna går isär om tröjor med politiskt tryck.

– T-shirt med tryck är ok om budskapet inte är kränkande, säger Mats Pettersson på NCC.

– Jag har ingen åsikt. Vi tänker inte klä av folk, säger Helene Hasselskog, personaldirektör på JM.

– T-shirt med politiskt tryck får inte bäras synligt, säger Bertil Nilsson på Wäst-Bygg.

– Nej, vi har Dipart-kläder. Våra kunder ska se att det är Dipart som är här och jobbar och känna sig trygga med det. Vi tillåter inte Hammarbykepsar heller, säger Jens Hoffmann.

Politiska rockmärken tycker alla är ok. Även samtal om politik.

– Självklart. Ett ökat politiskt engagemang är positivt och samtalet en naturlig del av den sociala samvaron, säger Anders Danielsson, vd på Skanska Sverige.

Men både Jens Hoffmann och Carina Larsson betonar att politiska samtal bara är ok om byggjobbarna samtidigt kan fokusera på arbetsuppgifterna. Om de inte äventyrar sin eller arbetskamraternas säkerhet.

– Men i boden när man fikar är det helt ok, säger Jens Hoffmann.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.