lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nödhjälp till Ukraina – livboj för krisande småhusbolag?

Publicerad: 8 februari 2023, 04:50

Joakim Henriksson, vd Obos Sverige, ser chansen att hjälpa Ukraina samtidigt som den svenska småhusbranschen får stöd i ett svårt konjunkturläge.

Foto: TT/Mattias de Frumerie

Ritningarna är på plats och småhusbranschen står redo att leverera nödbostäder till Ukraina. Nu fattas bara regeringens beslut. “Nu har vi chansen att hjälpa Ukraina, samtidigt som det skulle bidra till att hålla den svenska småhusbranschen flytande”, säger Joakim Henriksson, vd Obos Sverige.

Ämnen i artikeln:

ObosObos SverigebyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationbyggpolitikPolitikbyggkonjunkturbostadsbyggandebostadsutveckling

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Samtalen om Ukrainas återuppbyggnad, som förs mellan byggbranschen och regeringen, initierades efter att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den 24 mars 2022 bad riksdagen om hjälp. Ett första möte mellan regeringsrepresentanter och svenska företag och organisationer hölls i början av sommaren. Samtalen har fortsatt efter valet under ledning av nuvarande bostadsminister Andreas Carlson. I samtalen har bland annat Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk deltagit, samt svenska byggföretag, arkitekter och kommuner.

En hund vandrar omkring bland förstörda hus i Butja nära Kiev.

Foto: Efrem Lukatsky

En av de saker som Ukraina ber om hjälp med är nödbostäder för det stora antalet internflyktingar. FN uppskattar att det för närvarande finns cirka 6 miljoner internflyktingar i Ukraina. Dessutom har ett mycket stort antal bostäder totalförstörts i kriget.

– Det handlar om över en miljon förstörda bostäder, varav en stor andel är småhus, säger Joakim Henriksson, vd Obos Sverige, ett av Obos-koncernens tre dotterbolag i Sverige, och ordförande för TMF Trähus, som varit med i samtalen med regeringen sedan start.

Läs även: Så ska de återuppbygga Ukraina från Sverige

Tillsammans med övriga branschen har Obos tagit fram olika förslag på hjälpbostäder med så pass hög standard att de även kan bli permanenta. Tanken är att nödbostäderna ska byggas i svenska husfabriker, för att sedan fraktas till Ukraina på lastbil. Joakim Henriksson beskriver bostäderna som minivillor, något större än Attefallshus. Han bekräftar att branschen och regeringen fört samtal om att leverera hjälpbostäder, men att ännu finns inga beslut tagna gällande leveranser.

Om Sverige bidrar med motsvarande belopp för bostäder som vi gjorde i sista vapenleveransen skulle vi rädda en stor del av den svenska småhusbranschen.

– Ukraina behöver all hjälp de kan få. Vi har en småhusbransch som står redo att snabbt tillverka högkvalitativa nödbostäder, konstaterar Joakim Henriksson och fortsätter:

– Nu har vi chansen att hjälpa Ukraina, samtidigt som det skulle bidra till att hålla den svenska småhusbranschen flytande i den kraftiga, men tillfälliga, nedgången vi ser nu. Om Sverige bidrar med motsvarande belopp för bostäder som vi gjorde i sista vapenleveransen skulle vi rädda en stor del av den svenska småhusbranschen. Det är en win-win-situation för alla.

Läs även: Byggarna om förhoppningarna och oron inför 2023: ”Blir ett tufft år för branschen”

Enligt Joakim Henriksson kan produktionen av nödbostäderna inledas så fort det finns ett regeringsbeslut. Han berättar att det finns ett stort engagemang för Ukraina inom Obos.

– Även våra varslade medarbetare har kommit fram till mig och sagt att de gärna ställer upp och jobbar gratis på kvällar för att hjälpa Ukraina. Det ska de inte behöva göra, men det visar på vilket engagemang det finns, säger han.

Byggindustrin har sökt bostadsminister Andreas Carlson (KD) för en kommentar.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev