Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nu börjar piloten för SGBC:s nya satsning

Publicerad: 27 januari 2016, 11:51

Bild 1/3  Rosendal i Uppsala är ett av de tolv stadsutvecklingsprojekten som deltar i pilotomgången. Bilden visar Byggvestas bostadskvarter i Rosendal. Foto: Utopia Arkitekter

I går gick startskottet för pilotomgången av Citylab Action. Över 70 personer, bland annat forskare, byggherrar och politiker, samlades i Uppsala för en kickoff. ”Det är en häftig känsla att vi nu startar pilotomgången”, säger Ann-Kristin Belkert, chef för Citylab på Sweden Green Building Council, SGBC.

Ämnen i artikeln:

CitylabSGBCSweden Green Building CouncilPolitikstadsutveckling

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Citylab lanserades 2015 av Sweden Green Building Council, SGBC, och består av tre delar som samspelar med varandra: Citylab Action, Citylab Learning och Citylab Network.

Citylab Learning är en kursverksamhet för frågor som rör hållbar stadsutveckling medan Citylab Network är ett forum för att dela kunskap kring hållbar stadsutveckling. Dessa två fungerar som komplement till Citylab Action som är en guide som hjälper stadsutvecklingsprojekt att skapa en bra arbetsprocess för hållbarhetsarbetet. Det finns även möjlighet att hållbarhetscertifiera stadsutvecklingsprojekt inom ramen för Citylab Action.

Nu startar alltså en första pilotomgång av Citylab Action. I pilotomgången deltar tolv stadsutvecklingsprojekt. Alla tolv stadsutvecklingsprojekt ska använda Citylab Actions guide för upprätta ett hållbarhetsprogram. Erfarenheterna från pilotomgången ska användas för guidens fortsatta utveckling.

– Det blev en intressant och bra blandning av olika typer av stadsutvecklingsprojekt och de är alla väldigt engagerade, säger Ann-Kristin Belkert, chef för Citylab på SGBC.

Rosendal etapp 2 i Uppsala är ett av de tolv stadsutvecklingsprojekt som deltar i pilotomgången.

– Uppsala går från ord till handling och förvandlar de nya globala hållbarhetssmålen till bra lösningar för Uppsalaborna. I Rosendal prioriterar vi hållbart resande, närhet till natur och produktion av solel, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för hållbar stadsmiljö.

Under 2016 ordnas sex träffar för dem som deltar i pilotomgången. Syftet med träffarna är att utbyta erfarenheter samt utveckla idéer och förslag kring hållbart byggande, bland annat genom att politiker, entreprenörer, projektledare och andra intressenter får möjlighet att träffas.

Projekten som deltar i pilotomgången

■ Barkarbystaden TRE
■ Campus Albano
■ DrottningH
■ Falsterbokanalen
■ Lommarstranden
■ Masthuggskajen
■ Norrtälje Hamn
■ Rosendal
■ Skeppsbron
■ Solna Business Park
■ Stadsläkning Lagersberg-Råbergstorp-Fröslunda
■ Täby Park

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev