Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Nu ska statens bolag börja bima gemensamt

Publicerad: 7 november 2012, 13:28

De statligt ägda fastighetsbolagen har (äntligen) satt sig vid samma bord för att samarbeta och ”främja utveckling och användande av byggnadsinformationsmodeller, bim, i förvaltning och byggprojekt”. Under 2013 ska bolagen sätta riktningen för att sedan 2014 börja tillämpa på allvar.


Det brukar hävdas att länder som Norge och Finland ligger före den svenska byggsektorn när det gäller tillämpad bim. En förklaring som ofta ges är att i de två grannländerna har de statliga byggherrarna och förvaltarna satt ribban på ett sätt som mer eller mindre tvingat projektörer och byggare att ta till sig modellarbetet.

I Finland har det statligt ägda fastighetsbolaget Senaatti sedan 2007 krävt bim i alla upphandlingar och norska Statsbygg ställer liknande krav sedan 2010.

Det börjar hända saker i den statliga bygg- och fastig­hetssektorn även i Sverige. Anläggningssidan, det vill säga Trafikverket, har redan presenterat sina ambitioner. Målet är att minst 70 procent av de projekt ”som lämpar sig för bim” ska levereras digitalt från och med 2014. Och nu kommer de statliga fastighetsförvaltarna.

Akademiska hus, Fortifikationsverket, Riksdagsförvaltningen, Specialfastigheter Sverige och Statens fastighetsverk är överens om att samarbeta.

– Vi har ännu inte helt satt ner foten kring hur och i vilken takt vi ska införa och tillämpa bim i byggande och förvaltning. Att vi successivt i allt högre omfattning ska använda bim är helt klart. Redan nu tillämpas bim i alla nyare byggprojekt om än i blandad omfattning, säger Tomas Hallén, teknisk direktör på Akademiska hus, landets näst största fastighetsbolag (efter Vasakronan) med ett fastighetsvärde på 52 miljarder kronor, en omsättning på 5 miljarder och en årlig investeringsvolym på 2–4 miljarder kronor.

– Vi räknar med att fatta övergripande beslut under våren 2013 och mer styrande beslut under 2014, säger Tomas Hallén.

Specialfastigheter är det näst största bolaget i gruppen med ett fastighetsvärde på 15,7 miljarder kronor.

Lars Lidén, chef för verksamhet- och teknikutveckling på Specialfastigheter:

– Tanken är att några av oss större statliga aktörer som äger och förvaltar ska gå ihop och driva på utvecklingen. Med tanke på vår kärnverksamhet så kommer givetvis fokus att ligga på förvaltningsskedet. Sedan innebär det också ökat bim inom nya projekt också, som en slags spinoff, men mycket av det som hänt de senaste åren har varit riktat mot nya projekt och mot projekteringsskedet.

– På förvaltningssidan finns mycket kvar att göra. Det är det vår grupp ska syssla med. Hur kan vi få in våra befintliga bestånd i modeller och vilken detaljeringsgrad ska vi lägga oss på? Här finns stora utmaningar. Det är först när vi hittar bra lösningar för förvaltningsmodellerna som vi får ett verkligt utbyte av bim, säger Lars Lidén.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.