Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ny EU-regler för kemikalier

Publicerad: 3 september 2008, 11:51

Ny märkning av kemikalier som ska stärka konsumenternas information har röstats igenom av EU-parlamentet.Reglerna är en fortsättning på Reach-lagstiftningen som trädde i kraft sommaren 2007.


De nya regler som EU parlamentet nu röstat igenom innebär en implementering av FN:s regler för klassificering och märkning av kemikalier.

Reglerna anger bland annat vilken information som ska finnas på kemikalier som säljs till industri och konsumenter.

– Det handlar om bättre information till de miljontals arbetare och konsumenter som varje dag kommer i kontakt med farliga kemikalier, säger Jens Holm (v), EU-parlamentariker.

Han anser att märkningen kommer att leda till en stärkning av både folkhälsa och miljö. För industrins underlättar det också med en internationellt överensstämmande.

Enligt EU-parlamentsbeslutet ska alla ämnen vara märkta 2010 och alla blandningar av kemikalier ska vara märkta 2015.

Kemikalier som är giftiga, persistenta och bioackumulativa, så kallade PBT:s, kommer dock inte att märkas, enligt den överenskommelse som nu röstats igenom. Istället har man beslutat att den frågan ska lyftas till FN-nivå.

– Det är en allvarlig brist i denna överenskommelse. Men vi har nått en hyfsad kompromiss, och för alla som riskerar att drabbas av cancer, allergi, hudsjukdomar eller andra kemikalieåkommor är det ett stort och viktigt beslut, säger Jens Holm.

Danielle Freilisch på Sveriges Byggindustrier (BI) ser det nya regelverket som ett stort framsteg, trots att det inte stämmer helt överens med FN-systemet.

– Hittills har EU, USA och Aurstralien haft väldigt olika system. Ett globalt system underlättar handeln, säger hon.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.