Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ny myndighet samlar all transportinspektion

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Idag övervakas landets järnväg, flyg, sjöfart och vägtrafik av fyra separata myndigheter. Nu pekar allt på att de kommer att slås samman i den nya myndigheten "Transportinspektionen".


- Vi behöver syresättning och nytänkande om hur staten bäst ska arbeta för att klara av framtida utmaningar inom transportsektorn. Ska vi klara av att sänka vårt lands koldioxidutsläpp så måste de olika transportslagen samverka mer än vad de gör idag. Inrättandet av en Transportinspektionsmyndighet är därför ett första steg som regeringen planerar, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Utredaren Staffan Widlert föreslår i betänkandet att Transportinspektionens uppdrag ska omfatta norm- och tillsynsverksamhet och registerhållning inom transportsektorn. Tanken är även att myndigheten ska vara verksam på flera orter i landet, men med huvudkontor i Norrköping.

Delbetänkandet om sammanslagningen av Järnvägsstyrelsen, Luftfartsstyrelsen och Sjöfartsinspektionen och Vägtrafikinspektionen kommer nu att skickas ut på remiss. Inrättandet av den nya myndigheten beräknas ske 1 januari 2009.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.