Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Ny rapport belyser rot-avdragets fördelar

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

En rapport som byggarbetsgivarna beställt ger dem ytterligare argument i sina försök att få ett nytt rot-avdrag.

- Rot-avdraget har haft ännu bättre effekter än vad vi tidigare trott, säger Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustrier, som i det här arbetet representerar "Byggbranschen i samverkan".
Sju arbetsgivarorganisationer bildade den gemensamma arbetsgruppen inför Almedalsveckan i somras och har sedan fortsatt arbetet. Dessa är Elektriska installatörsorganisationen EIO, Glasbranschföreningen, Maskinentreprenörerna, Målaremästarna, Plåtslageriernas Riksförbund, Sveriges Byggindustrier och VVS-installatörerna.

Industrifakta har analyserat rot-avdragets effekter och kom med en första rapport i somras. Då hade 2000 personer telefonintervjuats med frågor kring hur mycket de är beredda att betala när de köper tjänster och om de är beredda att betala svart. I den både breddade och fördjupade rapport som släpptes i veckan har data från Skatteverket för alla de tre perioder då rot-avdraget funnits bearbetats.

- Den övergripande slutsatsen är att för en högt beskattad marknad har en åtgärd som rot-avdraget stora effekter, säger rapportförfattaren Rolf Persson, Industrifakta.
Enligt deras skattningar svarar svartjobb för 30 procent av de tjänster som konsumenten köper. Det innebär att vita jobb för åtta miljarder, vilket motsvarar 23 000 årsarbeten, tillkommit.

Den svarta marknaden omsätter totalt 4,7 miljarder kronor om året. Rot-avdraget var för den senaste perioden 30 procent av arbetskostnaden.

- Om avdraget höjdes till 50 procent och perioden varade i tre-fem år skulle hälften av svartmarknaden försvinna, säger Rolf Persson.

Byggarbetsgivarna vill förbättra branschens anseende och under parollen "så blir svarta jobb vita" försöker de få till ett permanent rot-avdrag. Motargumenten från finansdepartementet har tidigare framförallt varit att avdraget infördes som sysselsättningsåtgärd och därför inte behövs nu i högkonjunktur. De har också sagt att kontroller för att få in skatt är bättre än att falla till föga och ta bort skatten. Regeringen har också satsat 100 miljoner kronor i höstbudgeten på kontroller av svartjobb, främst i byggbranschen.
Björn Wellhagen tror att det går att få regeringen att tänka om.

- Jag tror att det finns goda förutsättningar av både moraliska och ekonomiska skäl. Här kommer en hel bransch gemensamt fram med ett kraftfullt förslag för att motverka svartjobb. Dessutom visar rapporten att det är en bra affär för staten. En satsad skattekrona ger 3,50 kronor tillbaka, säger Björn Wellhagen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.