Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Ny sida

Publicerad: 20 Maj 2009, 10:46

Regeringen har beslutat att införa kreditgarantier under byggtiden, för att underlätta för bostadsbyggande. Ändringen träder i kraft den 1 juli 2009.


- Finanskrisen har slagit hårt mot många delar av samhället inte minst mot bostadsbyggandet. Med dagens beslut om att införa statliga garantier under byggtiden förbättras möjligheterna för fler bostadsbyggen att komma igång, säger kommun och finansmarknadsminister Mats Odell.

BKN, Statens bostadskreditnämnd, konstaterar i rapporten "Kreditgarantier under byggtiden" att det finns behov för sådana kreditgarantier. BKN konstaterar även att finansieringen av bostadsprojekt har försvårats under rådande konjunkturläge. En del av lösningen på detta problem är att tillåta kreditgarantier också under byggtiden.

Den statliga kreditgarantin kan lämnas upp till 90 procent av marknadsvärdet för en färdigställd fastighet. BKN kan ställa ut garantier inom sitt nuvarande bemyndigande om totalt 10 miljarder kronor.

I samband med att ändringen i förordningen görs omfattas alla upplåtelseformer, även ägarlägenheter.

ingrid gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.