Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Nya betongregler kräver vidgad kunskap

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Hur kommer de nya reglerna för förtillverkade betongelement att påverka det framtida byggandet i Sverige? På ett fullsatt seminarium på anrika Nalen i Stockholm häromdagen gavs information om de kommande EU-reglerna.


Betongseminariet arrangerat av Nordcert var direkt riktat till tillverkare av betongelement. Europasamarbetet innebär en stor förändring för standardiseringen på betongområdet.
Myndighetsregleringen har koncentrerats på övergripande funktionella krav med hänvisning till tekniska lösningar enligt de nya europeiska produktstandarderna.
Civilingenjör Lars Åberg, teknisk chef på Nordcert, talade dels om ackrediterad certifierad produktionskontroll av betongelement mot BBC-märket, enligt dagens regler CB5-EN, men även om kommande certifiering mot CE-märket. Han talade även om Nordcerts nya tillämpningsregler för armering och svetsning av armering (CB25-EN), svetsade ingjutningsgods (CB33-EN) samt vilka krav som bör ställas på CE-märkt ballast.
De så kallade "common rules", eller gemensamma regler som ska ligga till grund för kommande produktstandarder inom betongelementområdet kommer att bli mer omfattande med tiden när de generella kraven från de olika produktstandarderna förs in i dessa.
Lars Åberg uppmanade församlingen att redan nu beställa de gemensamma reglerna och relevanta produktstandarder som semesterlektyr.
- Jag tror inte att elementtillverkarna ska invänta regeländringar från Boverket utan att de bör redan nu sätta sig in i vad som kommer att krävas för att certifiera mot de nya europeiska produktstandarderna. Ett flertal av de europeiska produktstandarderna har fastställs men enbart ett fåtal har översatts från engelska till svenska.
- Ingen vill i dagsläget satsa ytterligare pengar på översättning. Vilket kan leda till onödiga problem. Boverket förutsätter ändå att man uppfyller kraven, sa han vidare.
Det är således en snårskog, totalt omfattar alla europeiska produkt- och provningsstandarder för förtillverkade betongelement omkring 2 000 sidor varav merparten idag är på engelska.  Så till exempel ska nya certifieringsregler för betongelement ske under hösten. Nordcert har för avsikt att se över möjligheten att ta fram nya certifieringsregler under hösten som beaktar nuvarande ackrediterade produktionskontroll av betongelement och som även ska utgöra en grund för certifiering mot CE-märket inom vissa produktområden. Härigenom är det tänkt att man ska slippa dubbla regelverk under en övergångsperiod som kan vara utsträckt under många år. I varje enskild produktstandard anges ett datum för när övergången ska vara helt klar, DOW. Vissa typer av betongelement kommer inte att omfattas av enskilda produktstandarder och i de senaste produktstandarderna som idag finns fastställda anges att övergången ska var helt klar senast 2010. DOW ska (senast indragning av motstridande standarder) enligt idag  fastställda europeiska produktstandarder för betongelement vara gällande från 1 september 2007 till och med  april 2010. Det är dock olika datum för varje enskild produktstandard.
- Det kommer att ställas nya  krav på aktiva myndigheter såväl Boverk, Vägverk som Banverk. Syftet med detta omfattande förändringsarbete är att skapa en enhetlighet. Det spretar för mycket idag, säger Ulf Thunberg, TK 191. Det finns ett tjugutal olika produktstandarder för förtillverkade betongelement.  Idag handlar det om att samla standarden för ett tiotal bärande betongelement.
Problemet är dock att det inte finns pengar att översätta till svenska, här borde industrin vara beredda att skjuta till pengar.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.