lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nya bostadsministern ska se över skatterna

Publicerad: 23 januari 2019, 15:28

Nye bostadsministern Per Bolund (MP), som sedan tidigare är finansmarknadsminister, kommer i sin dubbla roll att fokusera mycket på den skatteöversyn som ska genomföras under mandatperioden. Den kommer ha en hel del bäring på bostadspolitiken, enligt honom själv.

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitik

Debatten den senaste tiden om bostadsbyggandet har, inte minst från byggindustrins sida, varit fylld av bekymmersrynkor om stagnation både i byggande och bostadspriser. Mycket har handlat som det införda amorteringskravet.
Per Bolund väljer att tolka och beskriva situationen på ett annat sätt än byggbranschen. Inte konstigt med tanke på att han var en av de ansvariga till att införa amorteringskravet.
– Bostadsbyggandet ligger trots allt fortfarande på en högre nivå än det gjort på mycket länge. Nu ska vi se till att hålla den nivån och öka den. Amorteringskravet har gjort att bopriserna har stabiliserats, de drog iväg alldeles för snabbt som det var tidigare. Vi byggde upp en stabilitet i ekonomin under förra mandatperioden som är ett bra fundament att stå på nu, säger Per Bolund.

Åtgärder som hindrar bostadspriserna att skena
På frågan om vilka som åtgärder som kommer att vara prioriterade för att nå en ökning av bostadsbyggandet och i bostadspolitiken i stort nämner han först januariavtalet mellan S, MP, C och L med bland annat fri hyressättning på nyproduktion, slopad flyttskatt, klimatanpassning och ett modifierat investeringsstöd för hyresrätter.
En annan åtgärd som finns med i hans tankar är sänkta ränteavdrag för bostadslån.
– Det är ju ett förslag som mitt parti har drivit. Tanken är i sådana falla att skatteväxla och göra motsvarande skattelättnader på exempelvis arbete, säger Per Bolund.
Flera av partier har tidigare uttalat sig positivt om detta och lagt egna modeller för hur det skulle kunna genomföras så stöd finns. De handlar generellt om att successivt trappa ner avdragen över en längre period. Tanken är, liknande amorteringskravet, att hindra att bostadspriserna drar iväg. Det finns även starka fördelningspolitiska dimensioner i förslaget. S och M är de partier som varit mest avvaktande till sänkta ränteavdrag.

Stärkta bostadsbidrag finns i verktygspalettten
När det gäller politik för att underlätta för unga och andra grupper som har det svårt att komma in på bostadsmarknaden nämns återkommande i debatten olika förslag som exempelvis stärkta bostadsbidrag.
– Det är inget som vi har med oss nu, men det finns ju i verktygspaletten, säger Per Bolund
Den nye bostadsministern är ingen nykomling på området.
Per Bolund var tillförordnad bostadsminister 2016 en kort period efter Mehmet Kaplans avgång. Han har också jobbat med samhällsbyggnadsfrågor som politiker inom Stockholms stad, bland annat med att införa trängselskatten. Han har suttit i riksdagen i omgångar sedan 2006, men jobbade redan innan det på riksdagen som tjänsteman för Miljöpartiet.
Han är biolog, har en akademisk bakgrund och har forskat i området miljö- och samhällsbyggnad.

Mattias de Frumerie, reporter Byggindustrin

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev