Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nya digitala lösningar för byggande på gång

Publicerad: 18 februari 2016, 11:11

Digitala lösningar inom plan- och byggprocessen ska leda till effektivisering och transparens, enligt bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

Foto: Johanna Åfreds

Lantmäteriet får i uppdrag av regeringen att verka för att utveckla digitala lösningar för plan- och byggprocessen. Uppdraget ska ske i nära samarbete med Boverket.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingBoverketPBLLantmäteriet

Uppdraget från regeringen syftar till att kommuner, byggherrar, företag och andra intressenter får tillgång till en samordnad digital samhällsbyggnadsprocess. Förhoppningen är att digitaliseringen ska göra det snabbare, enklare, och billigare att planera för nya bostäder.

– Uppdraget ger en större möjlighet till samverkan mellan myndigheter, företag och kommuner. Utvecklandet av olika digitala lösningar inom plan- och byggprocessen ska leda till effektivisering och transparens så att kommuner enklare kan öka byggtakten av bostäder, säger bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister Mehmet Kaplan (MP).

Uppdraget har namnet Digitalt först – för en smartare samhällsbyggnadsprocess och gäller åren 2016–2018.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.